MENIU

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a vorbit la REALITATEA.NET Live despre intrarea României în recesiune

Foto: businessmagazin.ro
Este posibil să vedem efecte ale programului Prima Casă şi în economie, efectul nu are cum să fie unul rău, însă nu cred că va fi unul semnificativ

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, a fost prezent luni, de la ora 12:00, la "REALITATEA.NET Live", pentru a discuta în ce măsura va reuşi România să stăpânească deprecierea economică, evoluţia indicatorilor economici pentru următoarele şase luni, dar şi despre programul "Prima casă".

Talk-show-ul online "REALITATEA.NET Live" a putut fi urmărit, începând cu ora 12:00, la adresa REALITATEA.NET/Videochat. Întrebările utilizatorilor au fost transmise de Letiţia Zaharia.

TEXT LIVE:

"Este posibil să vedem efecte ale programului Prima Casă şi în economie, efectul nu are cum să fie unul rău, însă nu cred că va fi unul semnificativ."

"În ceea ce priveşte moneda în care se solicită creditul, trebuie să se ţină seama de faptul că un client poate fi dezavantajat de cursul valutar."

"Populaţia trebuie să-şi chibzuiască resursele în perioada de criză şi să nu se mai bazeze pe îndatorare."

"Nicio bancă nu are interesul să execute silit un client. Cei care au motive obiective pot veni oricând la bancă să ceară restructurarea creditului."

"Nu trebuie să vină cineva să ne spună că este recesiune. Recesiune este, acest fapt este cert."

"Măsurile tradiţionale de contracarare a crizei nu funcţionează. Economia mondială nu răspunde la stimuli. Semnele de revenire sunt doar semne timide."

"Când economiile se vor resuscita şi vor ieşi din zona de recesiune, va apărea un alt pericol, cel al inflaţiei."

"Creşterea taxelor şi impozitelor pe timp de criză este o măsură la care trebuie să se recurgă în ultima instanţă. Dacă impui taxe mai mari, accentuezi contracţia consumului."

"Prognoza noastră pentru sfârşitul anului este de 4,1 lei/euro. Riscul pentru leu este legat de ceea ce facem la nivel de politici economice şi de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale."

În urma şedinţei extraordinare de la Palatul Victoria, de duminică, 14 iunie, Traian Băsescu a avertizat că România va intra în recesiune, estimând o scădere a PIB şi în trimestrul II, contrar optimismului manifestat de Banca Naţională a României.

Preşedintele României a mai arătat că în aceste condiţii este nevoie ca Guvernul să asigure plata salariilor. În ceea ce priveşte programul "Prima Casă", plecând de la premisa ca sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare în momentul de faţă, dar şi dobânzi foarte mari, Traian Băsescu a sugerat stabilirea dobânzii la euro în jurul valorii de 5%.

Utilizatorii REALITATEA.NET au putut adresa întrebări şi mesaje invitatului la adresa REALITATEA.NET/Videochat.

"REALITATEA.NET Live" este talk-show-ul online care prezintă săptămânal oamenii şi evenimentele ce pot schimba destinul naţiunii, fiind lansat de REALITATEA.NET, portalul de ştiri numărul 1 în România şi cel mai important produs din portofoliul F5 – compania new media a grupului Realitatea-Caţavencu.