MENIU

Ion Radu Zilişteanu: Băncile se folosesc de "Prima casă" pentru a atrage clienţi pentru alte produse

Foto: Money.ro

Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu spune că programul "Prima casă" nu se adresează românului mediu şi nu va avea un efect semnificativ asupra pieţei imobiliare. Pentru bănci programul este atractiv în primul rând pentru atragerea de clienţi pentru alte produse, precum cardurile sau asigurările.

Cum credeţi că va evolua programul "Prima casă", în condiţiile în care deja au apărut probleme în ceea ce priveşte acordul cu băncile care s-au arătat dispuse să participe la program?

În conformitate cu informaţiile pe care le am eu, până în momnetul de faţă s-au făcut sub 100 de tranzacţii în Bucureşti şi alte opt oraşe din ţară. Dintre băncile care au semnat deja convenţia cu Fondul de Garantare pentru IMM-uri, credite se pare că doar vreo trei au început să dea, din motive diverse.

În primul rând, trebuie făcută o adaptare a regulamentelor de creditare ale băncilor la noile realităţi impuse de programul "Prima casă". Este vorba despre parametrii tehnici. Trebuie adaptate regulamentele pentru un avans minim de 5%, dar şi pentru faptul că, de exemplu, nu există comision de rambursare anticipată, comision pe care îl aveau majoritatea băncilor.

Citeşte mai mult pe Money.ro.

Mai multe articole despre:
bănci piaţa imobiliară Prima Casă