MENIU

Ion Bazac: Toţii contacţii femeii de 28 de ani infectate cu virusul H1N1 vor fi izolaţi la domiciliu 7 zile

Foto: NewsIn

Ministrul Sănătăţii a declarat luni că toţi contacţii femeii de 28 de ani infectate cu virusul H1N1, în număr de 70, vor fi izolaţi la domiciliu pentru şapte zile.

Ion Bazac a  precizat că ancheta epidemiologică a început deja, fiind stabiliţi 70 de contacţi ai femeii cu gripă nouă.

"Dintre aceşti contacţi, la 14 persoane - rudele tinerei şi vecinii din avioni, faţă, spate, stânga, dreapta - li se vor recolta probe în vederea testării de laborator", a declarat ministrul.

Celelalte persoane cu care femeia a venit în avion şi cu care a luat contact până în prezent au fost deja identificate şi vor fi monitorizate la domiciliu, iar în caz de apariţie a simptomelor vor fi internate în spital. 

"Pentru toţi aceşti contacţi am recomandat izolarea la domiciliu pentru şapte zile", a subliniat Bazac.

Ministerul Sănătăţii a mai decis, ca măsură suplimentară împotriva gripei A/H1N1,  introducerea unor echipe de triaj în noile curse directe România-SUA, inaugurate luni. Echipele vor realiza triajul epidemiologic al pasagerilor în avion, la momentul în care aparatul ajunge în terminalul de la Otopeni.

"Pentru celelalte curse menţinem în continuare procedurile aplicate în prezent, însă va exista un flux special la ghişeele pentru cursele care vin din ţările afectate de gripă: SUA, Mexic, Canada".

Ministerul Sănătăţii a confirmat luni dimineaţă alte două cazuri de gripă A/H1N1. Este vorba despre o femeie de 28 de ani care a venit de la New York şi mama acesteia, de 56 de ani. Cele două cazuri nu au legătură cu cele anterioare. Femeile sunt internate la Institutul de boli infecţioase "Matei Balş", unde s-a început administrarea terepiei cu antivirale, iar starea lor este bună.