MENIU

Învestitura prezidenţială, o tradiţie bicentenară ce ignoră frigul iernii

Foto: mccullagh.org

Învestitura preşedinţilor americani, tradiţie respectată de toţi şefii de stat de la George Washington până în prezent, are loc în aer liber, în pofida frigului din luna ianuarie din capitala federală americană, relatează AFP.

O mulţime imensă îl aşteaptă marţi pe Barack Obama la National Mall, o esplanadă foarte mare care se întinde în faţa Capitoliului, sediul Congresului, unde cel de al 44-lea preşedinte a jurat să respecte Constituţia.

Preşedinţii depun jurământul pe terasa din vestul clădirii începând cu 1981. Ronald Reagan a fost cel care a cerut ca ceremonia să aibă loc acolo şi nu în partea de est a Capitoliului, aşa cum era tradiţia stabilită de preşedintele Andrew Jackson, în 1829. Reagan a vrut să depună jurământul cu faţa spre California, stat al cărui guvernator a fost înainte de a fi preşedinte. Următorii preşedinţi, George H.W.Bush, Bill Clinton şi George W. Bush i-au urmat exemplu, nu pentru a aduce un omagiu Californiei, ci pentru că în această parte se află esplanada care poate primi mulţimi imense.

Două milioane de persoane au fost aşteptate marţi, cifră ce a depăşit recordul stabilit în 1965 de Lyndon Johnson, succesorul preşedintelui asasinat John F. Kennedy, care a depus jurământ în faţa a 1,2 milioane de americani.

Înainte de cea de a doua învestitură a lui Franklin Roosevelt, în 1937, ceremonia avea loc în 4 martie. Această dată îi acorda patru luni învingătorului din alegeri să ajungă la Washington. Progresele înregistrate în domeniul transporturilor au permis, însă, reducerea perioadei de tranziţie, iar Constituţia a fost modificată şi stabileşte în prezent data de 20 ianuarie pentru învestirea şefului statului. Există o singură problemă: frigul care domneşte iarna în capitala federală americană.

În ianuarie 1961, înainte ca John Kennedy să depună jurământul, armata a trebuit să topească, folosind aruncătoare de flăcări, un strat de zăpadă de 20 de centimetri grosime, care acoperea Pennsylvania Avenue, şoseaua ce trece prin faţa Casei Albe şi unde are loc defilarea tradiţională.

Ceremonia de învestitură a lui Ronald Reagan pentru al doilea mandat, în 1985, s-a derulat în Capitoliu, deoarece termometrul indica minus 13 grade.

Aproape toţi preşedinţii depun jurământul cu mâna pe Biblie. Cea folosită de Obama a fsot aceeaşi pe care a utilizat-o şi modelul său, Abraham Lincoln, care a abolit sclavia. Noul preşedinte ales a rostit un text scurt, de 35 de cuvinte, în engleză:

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn să îndeplinesc cu fidelitate funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi, în măsura mijloacelor mele, să păzesc, protejez şi apăr Constituţia Statelor Unite".

Viitorul preşedinte a anunţat că intenţionează să îşi folosească şi al doilea prenume, Hussein, pentru această ceremonie, în pofida faptului că acesta este specific arab şi i-a atras ironii din partea unor adversari ai săi în cursa pentru Casa Albă.

George Washington şi-a încheiat jurământul înainte de primul mandat cu expresia "Fie ca Dumnezeu să mă ajute", care nu este prevăzută în Constituţie. Deşi Washington nu a mai folosit această frază şi pentru al doilea mandat, aproape toţi succcesorii săi au preluat-o.

Discursul de învestitură al preşedintelui ales a durat circa 20 de minute. Cel mai scurt discurs din istorie a fost rostit de George Washington, la cea de a doua ceremonie de învestitură a sa, iar cel mai lung de William Henry Harrison, în 1841, în plină furtună de zăpadă. Alocuţiunea a durat o oră şi 45 de minute, iar preşedintele a murit de pneumonie o lună mai târziu.