MENIU

Investiţiile străine directe în România au scăzut cu 44,4% în primele 4 luni, la 2,05 miliarde euro

Foto: metropotam.ro

Investiţiile străine directe în România au scăzut în primele patru luni cu 44,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,055 miliarde euro, depăşind de aproape două ori deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Situaţia investiţiilor străine directe s-a deteriorat, însă, comparativ cu începutul acestui an. După primele două luni, investiţiile străine directe în România erau în creştere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, să se înregistreze un declin de 13,9% compratativ cu primele trei luni din 2008.

În primele patru luni din 2008, investiţiile străine directe se cifrau la 3,695 miliarde euro, nivel care acoperea doar 66% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investiţiile străine directe înregistrate în primele patru luni din 2009, participaţiile la capital au reprezentat 51,2%, profitul reinvestit - 8,8%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 40%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate în România de la companiile-mamă cu sediul în străinătate au potenţialul de a adânci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadenţe.  

Deficitul balanţei de plăţi a României a scăzut cu 78,9% în primele patru luni din acest an, la 1,18 miliarde euro, pe fondul comprimării semnificative a deficitului comercial.

Anul trecit, investiţii străine directe în România au crescut cu 24,5%, până la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent