MENIU

Inundaţii în două localităţi maramureşene, din cauza topirii bruşte a sloiurilor de gheaţă

Foto: gapo.ro
Autorităţile au făcut diguri cu saci umpluţi cu nisip pentru ca apa să nu intre în case.

Inundaţii în nordul ţării! Încălzirea bruscă a vremii a topit sloiurile de pe mai multe râuri din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Apa a intrat în gospodăriile aflate pe marginea râurilor blocate de gheaţă şi s-a revărsat peste două drumuri naţionale. Podul de gheaţă format pe râu a fost spart prin dinamitare vineri dimineaţă, astfel că pericolul a fost îndepărtat acum.

Autorităţile au făcut diguri cu saci umpluţi cu nisip pentru ca apa să nu intre în case.

Pe DN 18 s-a circulat alternativ, pe un singur sens, iar pompierii şi jandarmii au ridicat un dig de nisip la marginea drumului, pentru a opri apele.

Localităţile maramureşene Giuleşti şi Fereşti au fost afectate de inundaţii joi, în urma încălzirii bruşte a vremii, care a dus la topirea sloiurilor de gheaţă acumulate pe râuri.

Primarul comunei Giuleşti a declarat că sloiurile de gheaţă au blocat albia râului Mara, ceea ce a dus la modificarea cursului apei. Ieşirea din matcă a râului Mara a dus inundarea a şapte gospodării din comuna Giuleşti şi a aproximativ zece gospodării din satul Fereşti. De asemenea a fost inundat DN 18, în localitatea Giuleşti, pe o porţiune de 50 de metri.

Podul de gheaţă care bloca apele râului Mara, în judeţul Maramureş, a fost dinamitat vineri dimineaţă. A fost nevoie de două detonări cu aproape 50 de tone de explozibil, pentru ca bariera de gheaţă care a provocat inundaţii în comuna Giuleşti să se rupă. 

În judeţul Bistriţa-Năsăud, râul Sălăuţa a fost blocat de un pod de gheaţă încă de joi seară.

Pentru ca apele să nu se reverse în gospodăriile din zonă, pirotehniştii de la ISU au făcut mai multe detonări. Degeaba. Zăpoarele au rămas înţepenite.

Dinamitarea podurilor de gheaţă din Maramureş şi Bistriţa-Năsăud continuă. Pirotehniştii de la ISU încearcă să spargă barajele de gheaţă şi să elibereze albiile râurilor pentru a evita pericolul inundaţiilor. 

Mai multe articole despre:
Maramureş inundaţii gheaţă râu