MENIU

INTERVIU REALITATEA.NET - Radu Moraru: Sunt portavocea lui Băsescu

FOTO: B1TV

La ultimele două ediţii ale emisiunii Naşul de la B1TV (luni şi marţi), Radu Moraru şi-a consolidat poziţia pro Băsescu. Emil Boc şi Elena Udrea, cei doi invitaţi apropiaţi preşedintelui, au primit în permanenţă mingi la fileu. Moderatorul vorbeşte în exclusivitate pentru REALITATEA.NET despre simpatiile sale vechi şi nedisimulate pentru şeful statului, despre "campania mizerabilă de intoxicare macabră" la care a fost supusă Udrea şi despre audienţa pe care i-o aduce Băsescu.

Există voci care susţin că aţi devenit o portavoce a lui Băsescu. Cum comentaţi acest lucru?
Acuma s-au prins că sunt portavocea lui? Băsescu vine la noi din 2004, când era interzis la toate posturile de televiziune. Şi mie şi postului B1TV ni s-a cerut, în timpul guvernării în linişte a lui Iliescu-Năstase, să nu mai apară nici chelia lui Băsescu pe sticlă. Noi am fost, cu toate astea, nişte ticăloşi că n-am ascultat de indicaţiile iliesciene şi năstăsiene şi, totuşi, l-am găzduit pe Băsescu în egală măsură ca şi pe Năstase. Îţi mai spun un secret: a doua emisiune Naşul din istorie, în 2002, a fost cu Traian Băsescu invitat.

E normal să fiţi poziţionat atât de pro-Băsescu and co.?
Eu lucrez cu materialul clientului. Îi pun pe toţi la masă şi dacă azi ar trebui să merg să aleg, Traian Băsescu e cel mai bun după părerea mea. Şi ca om politic, şi ca preşedinte, şi ca experienţă, şi ca ce-a făcut în aceşti cinci ani. O spun sociologic şi îi ştiu pe toţi pentru că sunt de 18 ani în presă.

Daţi-mi, totuşi, un exemplu de critică pe care o puteţi aduce unor membri PDL.
N-am treabă cu PDL-ul, nu sunt membru de partid. I-am bubuit direct în freză, nu uitaţi, atunci cu chiriile parlamentarilor. Era chiar campanie electorală. Au pierdut multe puncte atunci când i-am prins că luau chiriile ca nesimţiţii. PDL-ul nu cred că mă iubeşte foarte mult.

Cine vă enervează cel mai mult din PDL?
E lista lungă, nu are rost să vorbesc acum. Despre Elena Udrea mi-am dat seama că a fost supusă unei campanii mizerabile de intoxicare macabră. Nu s-au dus campanii în România de măcar o zi împotriva lui Adrian Năstase pentru marile privatizări, însă ducem campanii împotriva Elenei Udrea, demarate în urma unui pariu că aceasta poate fi distrusă.

Ce efecte a avut poziţionarea pro Băsescu în termeni de audienţă pentru B1TV?
De câte ori a venit Băsescu la noi, a făcut audienţă. Publicul nostru are o atracţie pentru Traian Băsescu pentru că anii ăia, 2002, 2003, 2004, nu se uită uşor. Atunci nu găseai pe piaţă decât un singur post de televiziune unde îl puteai vedea pe Traian Băsescu. Între timp, a apărut şi Realitatea TV. De la PDL, în schimb, nu vezi că nu vine nimeni la noi? Dacă au venit patru oameni de la PDL în acest an e mult. Traian Băsescu vine la Naşul de maxim trei ori pe an. Din 2002 şi până acum nu ştiu dacă am făcut 20 de emisiuni cu Băsescu. Când am fost invitat la Casa Albă, în 2004, cu ocazia aderării României la NATO, un jurnalist de la CNN, care transmite în permanenţă de la Casa Albă, îmi spunea că visul lui este să facă un interviu cu preşedintele SUA. Eu am o relaţie foarte fair play cu instituţia prezidenţială. În cartea pe care am scos-o cu o parte din aceste emisiuni (n.r. "Pe calea Victoriei"), vei observa că nu sunt periuţe, sunt întrebările care circulau în acel moment pe piaţă. Cartea s-a vândut beton, în câteva mii de exemplare.

Ce oameni deştepţi anti Băsescu există azi?
Există. Stelian Tănase, de exemplu, este un om inteligent care este clar anti Băsescu. Aş vrea să fie cât mai mulţi anti Băsescu, care să îşi spună părerea, dar să discutăm cu argumente. Nu vreau să devin eu avocatul lui Băsescu pentru că nu are nevoie. Se descurcă singur de atâţia ani, nu are nevoie de mine. 

Citeşte şi Radu Moraru se gândeşte să-l transfere pe Mircea Badea