MENIU

Interviu REALITATEA.NET cu Oana Sârbu: Eu fug de scandal, bârfe, situaţii jenante în viaţa de toate zilele

Oana Sârbu
Foto: REALITATEA.NET

Mereu o prezenţă discretă şi sensibilă, Oana Sârbu revine pe scena muzicală din România cu un nou album, Best Of, care conţine 20 de slagăre compuse de Virgil Popescu. Într-un interviu REALITATEA.NET artista a vorbit despre noul său proiect muzical, motivele care o ţin departe de peisajul monden şi viaţa de familie.

Tocmai ai lansat un album Best Of . Spune-mi mai multe despre acest proiect.

Mi-am dorit mult şi bine o astfel de editare a unora dintre cele mai frumoase melodii cântate de mine şi compuse de Virgil. Komornic a fost cel care a propus şi a ieşit joi seară o lansare foarte reuşită cum nu-mi imaginam. Întâlnirea cu publicul simplu faţă în faţă dar şi cu colaboratori apropiaţi, prieteni sau rude a fost un fel principal la masa de seară: duc dorul întâlnirilor cu publicul!

Cum au primit fanii tăi acest album?

Încă nu ştiu, fiindca în afară de câteva mici promovări, nu a mai apărut anunţul apariţiei lui pe nicăieri. Am să-l mai promovez eu în zilele următoare. E grea lupta, concurenţa cu ce \"se poartă\" acum în planul media. Dar, iubesc atât de mult felul meu de a fi încât nu mă plâng că nu fac compromisuri, ci imi asum şi consecinţele faptului că nu intru în \"ciorbă\" cu ce se poartă. Fără a fi perimată, îmi place stilul meu conservator şi natural şi cred că mai sunt oameni de bun simţ în România care să asculte şi aşa ceva.

În ultimii ani, ai avut tot mai puţine apariţii Tv sau concerte. Ţi-e dor să mergi în turnee?

Daaa, mi-e tare dor, cum spuneam, dar perioada aceea nu se mai întoarce. Acum nu se mai fac turnee, artiştii câştiga mai ales din \"spectacole\" private, petreceri în aer liber al primăriilor, spectacole sponsorizate. Înainte, oamenii, oricât de săraci ar fi fost, plăteau bilet să vadă un artist şi se uitau la el ca la soare. Acum, îl văd ca pe o fiinţă simplă pentru că o anumită categorie a presei îl pozează şi-l vânează în ipostaze uneori jenante, după principiul \"şi vedeta e ca noi\", situaţie penibilă care duce la demitizare. Pe de alta parte sunt anumite persoane care vor cu orice preţ pubicitate din orice, îşi filmează burţile însărcinate, naşterile, nunţile, botezurile, uneori chiar în direct. Cine nu face asta se cheamă că nu e vedeta, nu e interesant. Ideea e că dacă n-ar participa cu astfel de detalii din viaţa personală în emisiuni, nu le-ar mai chema nimeni. Aşa ca pe mine s-ar putea să nu mă mai cheme pentru că n-am ce povesti. Dar de cântat sau de prezentat ceva la care lucrez sunt bucuroasă s-o fac. Dacă asta înseamnă că m-am retras, e greşit.

Ca artist ce ţi-a lipsit cel mai mult în aceasta perioadă de pauză?


Deci, nu am făcut nici o pauza, am devenit, însă, foarte selectivă.

Piaţa muzicală românească este invadată de piese comerciale. Ai avut momente când ai simtit că muzica ta nu îşi mai găseşte locul în peisajul muzical românesc?

Am şi acum momente când cred ca va ajunge foarte greu la public mesajul pe care vreau să-l transmit. Din păcate, dar eu zic că din fericire, nu pot să fac ceea ce nu simt. Dar asta nu înseamnă că, dacă aş avea alte posibilităţi, nu aş îmbrăca într-o formă mult mai simandicoasă, mai preţioasă muzică pe care vreau s-o reprezint. Alături de trupa pe care am format-o aproape acum doi ani, cânt muzică veche, teme de film de prin anii \'50, \'60, muzica internatională sau autohtonă şi avem mare succes la un loc de lux unde cântam în fiecare duminică. În viitorul foarte apropiat vom înregistra şi pentru un album. Acum pregătim câteva spectacole de Crăciun.

Ce părere ai despre festivalurile de muzică din România? Mai sunt o rampă de lansare pentru tinerii talentaţi?

Da, orice manifestare de gen poate fi o astfel de rampă. Dar, ideea nu e sa te lansezi, ci să te menţi. Totuşi, festivalurile de gen au mari lacune de organizare, după părerea mea.

Te deranjează că oamenii te identifică în continuare cu personajul Dana din Extemporal la dirigenţie’, “Liceenii rock’n’roll” şi “Liceenii în alertă”?


Cum să mă deranjeze? Ce poate fi mai minunat şi mai de invidiat decât să ţi se spună că semeni cu personajul din film, că arăţi ca atunci, acum 20 de ani, că ce ai reprezentat tu pe ecran a fascinat generaţii intregi... Nu, nu ma deranjaza, sint mindra de succesul fulminant al ”Liceenilor”, chiar şi acum, dupa atâta timp. Totuşi, pasiunea mea rămâne muzica.

Dacă ţi s-ar propune din nou sa joci intr-o telenovela ai accepta?

Cum să nu? Dar nu mi se propune.

Ce face Oana Sârbu când nu cântă?

Creşte cel mai frumos copil din lume şi stă împreună cu familia ei. Face sport, se relaxează cu prietenii, se ocupă de lucruri frumoase şi încearcă să atragă energiile pozitive sperând că reuşeşte.

Cum ai descrie în câteva cuvinte relaţia cu Robert Turcescu?

Am vorbit despre astfel de lucruri în anumite momente şi n-aş mai face asta acum fiindca mi s-ar parea că-mi fac o radiografie expusa public. Iar ca să dau raspunsuri obisnuite ar suna rece şi nesatisfacator pentru cei care citesc.

Care este cel mai răutăcios lucru care s-a scris despre relaţia voastra?

Nu-mi aduc aminte să fi citit astfel de lucruri sau poate n-am citit tot. Eu, personal, am o relaţie bună cu presa, sunt comunicativă, dau interviuri, despre acest lucru nu s-a scris în termeni jignitori.

Cum te fereşti de bârfele din presă?

Cred că un om de bun simţ poate să gestioneze astfel de lucruri, comunicând atunci când e cazul, nerăspunzând provocarilor, lăsând să se consume chiar şi un anumit moment de bârfă dar intervenind prin a da explicaţii atunci când lucrurile iau o intorsatură urâtă. Eu fug de scandal, bârfe, situaţii jenante în viaţă de toate zilele, darmite în presa? Aşa că o să-ţi răspund că nici chestii foarte grave nu s-au scris despre mine sau nu din acelea la care ar fi trebuit să iau atitudine.

Ce parere ai despre peisajul monden din Romania?

Eu aproape ca nu particip la viaţa mondenă. Mă vezi rar şi apariţiile mele sunt legate de spectacole, concerte, evenimente artistice. Ce să spun? Sunt oameni care din asta trăiesc. Daca nu ar veni în astfel de locuri nu s-ar scrie despre ei. Probabil că nu fac altceva.

Vara trecuta ai înfiat un baieţel de câteva luni. Te-ai obişnuit cu rolul de mamă?

Oh, îmi ia mult sa vorbesc despre asta, şi cuvintele n-ar putea exprima ce simt cu adevărat. Rolul de mamă este cel mai înălţător din viaţa unei femei.

Cum e viaţa în trei, alături de micuţul Stelian?

Viaţa mea e cu adevarat schimbată, totul s-a schimbat după apariţia copilului meu. Îmi place să fie el cel de care sa am eu grija.

Care sunt planurile Oanei Sârbu pentru 2010?

Planurile mele sunt legate în primul rând de fiul meu de care trebuie să fiu foarte apropiată. Restul trece în alte planuri. Fără îndoială, continuu colaborrile mele alături de trupa mea.

Mai multe articole despre:
copil Robert Turcescu interviu Oana Sârbu