MENIU

Interviu NewsIn: În Cultură, nu există alternativă la contractele pe drepturi de autor - Theodor Paleologu

Foto: ziua.net

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, afirmă, într-un interviu acordat NewsIn, că nu există alternativă la plata în baza contractelor pe drepturi de autor, după ce săptămâna trecută s-a avansat ideea că guvernul ar intenţiona să elimine această formă de remuneraţie.

Reporter: Ce alternativă credeţi că există în domeniul culturii, dacă se va renunţa la plata pe drepturi de autor?

Theodor Paleologu: Nu există. În domeniul cultural, eu nu văd nicio alternativă la această practică universală. Să vină dânşii (n.r. - cei care susţin eliminarea acestei forme de plată) cu idei originale.

R: Care este opinia dumneavoastră despre cinematografele Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF)? Mai pot fi salvate? O parte dintre ele s-au închis deja, din lipsa banilor...

T.P.:
Am discuţii frecvente pe această temă cu persoane şi organizaţii. Este o foarte mare preocupare pentru mine, însă eu, Toader Paleologu,  nu pot da o soluţie pentru o stare de fapt creată în 20 de ani. Trebuie să găsim împreună soluţii. Nici nu cred că există o unică soluţie, ci soluţii pentru a salva cinematografia românească, pentru că despre asta e vorba: despre distribuţia filmelor româneşti. Avem o şcoală de film excepţională şi ar fi aberant ca tocmai în România să nu se asigure distribuţia filmelor româneşti.

R.: Ce puteţi spune despre protocolul încheiat între ministerul pe care îl conduceţi şi Ministerul Educaţiei, cu privire la includerea studiului patrimoniului în programa şcolară? Şi în ce vor consta activităţile extraşcolare?

T.P.: În ceea ce priveşte colaborarea între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii sunt multe proiecte pe care le avem în discuţie şi le voi prezenta atunci când vor avea o formă închegată. N-aş vrea să vorbesc prea repede despre lucrurile astea, pentru că nu e bine să anunţi până nu ai definitivat ce ai în minte.

R.: Referitor la introducerea patrimoniului în circuitul turistic, spuneţi, vă rog, concret, o acţiune pe care o veţi întreprinde.

T.P.: O mare parte dintre ele sunt gata introduse. Important este să ai grijă de clădirile de patrimoniu, să nu se prăbuşească, să fie indicate clar şi să fie străzi către ele. Nu e vorba numai de implicarea Ministerului Turismului, ci şi a Ministerului Culturii, pentru că, dacă nu întreţii patrimoniul, nu poţi avea turism cultural. Pe de altă parte, fără străzi, nu poţi ajunge la aceste obiective.

R.: Aşadar, veţi avea nevoie să colaboraţi şi cu alte ministere...

T.P.: Evident. Vom colabora cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi, evident, cu Ministerul Turismului. În cadrul ministerului nostru avem şi un departament pentru turismul cultural, modest ca mai toate compartimentele şi direcţiile din Ministerul Culturii, însă arată cel puţin o preocupare din partea noastră şi o dorinţă de a acţiona pentru promovarea turismului cultural.