MENIU

Indignare în Belgia, după ce regele îşi ia un iaht scump, deşi criticase materialismul societăţii

Foto: nettyroyal.nl

Iahtul de lux în valoare de mai multe milioane de dolari pe care şi l-a luat regele Belgiei Albert al II-lea a provocat o controversă în ţară, cu atât mai mult cu cât suveranul criticase "caracterul din ce în ce mai materialist" al societăţii în ultimul său discurs către naţiune, transmite AFP.

"Asemenea achiziţii nu ar mai trebui finanţate din banii contribuabililor, destinaţi să acopere cheltuielile de funcţionare a monarhiei", a declarat indignat deputatul Ben Weyts, membru al partidului republican N-VA (Noua Alianţă Flamandă).

Presa belgiană a dezvăluit săptămâna aceasta că regele Albert şi regina Paola au cumpărat anul trecut un iaht cu motor, cu o lungime de 27 de metri şi care atinge o viteză de minim 30 de noduri. Presa a publicat şi fotografii în care suveranul în vârstă de 75 de ani pilotează iahtul la intrarea în portul sicilian Lipari.

Preţul de catalog al iahtului botezat Alpa (de la Albert şi Paola), fabricat de şantierele italiene Rizzardi, este de 4,6 milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al casei regale a confirmat joi pentru AFP această achiziţie, dar nu şi preţul. Casa regală a refuzat să precizeze, de asemenea, dacă regele s-a folosit de bani din averea personală pentru a cumpăra iahtul, trimiţând la site-ul oficial al monarhiei. Pe site se face precizarea că regele nu foloseşte banii pe care îi primeşte din impozite decât pentru a-şi "exercita sarcinile constituţionale".

Mai multe ziare belgiene subliniau joi că în discursul televizat din 21 iulie, cu ocazia zilei naţionale, Albert al II-lea invitase populaţia să îşi pună întrebări în legătură cu "caracterul din ce în ce mai materialist al societăţii şi cu nevoia de a acorda un loc mai important valorilor familiale, bunei înţelegeri, solidarităţii şi respectului faţă de celălalt".

Pentru deplasările sale aeriene, familia regală belgiană va trebui să se limiteze la un Airbus la mâna a doua cumpărat de Ministerul Apărării de la o compania aeriană portugheză. Dar şi această decizie stârnise critici, pentru că societăţile belgiene speraseră să primească ele contractul.
Mai multe articole despre:
Belgia indignare achiziţie Iaht