MENIU

Începe să pornească, să ascultăm cu urechea, şi-au găsit servici - câteva dintre greşelile posturilor TV, taxate de CNA

Foto: RTV
Cele mai frecvente sunt exprimările confuze sau utilizarea unor forme greşite ale cuvintelor

Numărul greşelilor de limba română înregistrate pe posturile de televiziune din România este în uşoară scădere faţă de 2008, iar OTV, N24 şi Antena 3 se află, în continuare, pe primele locuri în topul erorilor, potrivit rapoartelor prezentate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Postul OTV, lider în topul greşelilor, a înregistrat, în medie, 89 de erori pe lună, în perioada 20 martie-20 aprilie, şi 90 de greşeli în intervalul 20 mai -20 iunie.  
Greşelile din audiovizual sunt pe cât de diverse, pe atât de grave, iar inventarierea lor ar putea fi folosite la elaboarea unui manual de limba română. Anul trecut, de altfel, rapoartele de acest fel au servit ca material documentar pentru întocmirea unor broşuri distribuite în şcoli şi licee, iar în 2009 se va proceda la fel.

Printre erorile găsite de realizatorii monitorizării se numără pleonasmele ("începe să pornească", "să ascultăm cu urechea"), formele greşite de imperativ ("nu-ţi fă credit!"), formele lexicale greşite ("şi-au găsit servici"), dezacordul în gen al numeralului compus ("până la doisprezece tone") şi alte sute de "perle", printre care "atârnaţi de tavanele peşterelor", "preşedinte al Consiliului de Miniştrii", "o monstră de fotbal total" şi "nu se poate face legătura, o să resun eu".   

Pentru întocmirea rapoartelor, au fost monitorizate 12 posturi de televiziune şi patru de radio.

În 2008, posturile TV cu multe greşeli înregistrau, în medie, peste 100 de erori pe lună.

Rapoartele au fost realizate de specialiştii Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române.

Citeşte aici rezultatele monitorizării CNA.

Mai multe articole despre:
televiziune monitorizare CNA greşeli