MENIU

În ultimele ore, 13 jurnalişti au fost întorşi de la graniţa cu R.Moldova la vămile Galaţi şi Oancea

Un număr de 13 jurnalişti care au încercat să intre în Republica Moldova pe la Vama Galaţi-Giurgiuleşti şi pe la Vama Oancea-Cahul, în noaptea de marţi spre miercuri şi miercuri dimineaţă, au fost întorşi din drum de vameşii aflaţi dincolo de fâşia de frontieră.

În total, patru ziarişti de la cotidianul "Evenimentul Zilei", cinci jurnalişti de la TVR şi patru corespondenţi ai agenţii de presă străine Reuters, Agence France Presse (AFP) şi European Pressphoto Agency (EPA) au încercat, fără succes, în noaptea de marţi spre miercuri, să intre în Republica Moldova pe la vămile din judeţul Galaţi, transmite corespondentul NewsIn.

"Prima dată, cei 13 jurnalişti au încercat să treacă graniţa pe la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi rutier-Giurgiuleşti, însă nu au reşit. Celor de la TVR şi colegilor de la agenţiile străine li s-a spus că nu au acreditare permanentă pe teritoriul Republicii Moldova, eliberată de Ministerul de Externe de peste Prut. Cei de la "Evenimentul Zilei" nu s-au prezentat ca fiind ziarişti, însă li s-au cerut invitaţii şi asigurări medicale şi, fiindcă nu aveau, au fost de asemenea întorşi. Incidentul s-a petrecut aseară (marţi, n.r.), înainte de ora 24.00", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, subinspectorul Marcel Antohe.

Potrivit aceleiaşi surse, o parte dintre cei 13 jurnalişti a încercat să treacă graniţa din nou, însă printr-o altă vamă din judeţul Galaţi. "Tot înainte de ora 24.00, ziariştii de la "Evenimentul Zilei" şi corespondentul agenţiei Reuters au încercat să intre în Republica Moldova şi pe la Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Cahul, dar au fost din nou întorşi din drum", a precizat subinspectorul Marcel Antohe.

Şi echipa TVR a încearcat, miercuri dimineaţă, pentru a doua oară, să intre în Republica Moldova. Jurnaliştii de la Televiziunea Română au preferat, însă, tot Vama Galaţi rutier-Giurgiuleşti, de unde au fost întorşi marţi seară. "Echipa TVR a părăsit vama românească azi dimineaţă, la ora 08.50, dar a revenit în ţară la ora 09:05. Vameşii moldoveni i-au recunoscut, după incidentul de aseară şi nu i-au lăsat să intre în Republică. Jurnaliştii de la TVR i-au întrebat de ce nu îi lasă, însă vameşii nu le-au oferit niciun motiv", a declarat, miercuri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al IJPF Galaţi, subinspectorul Marcel Antohe.
Potrivit aceleiaşi surse, echipa TVR a anunţat că nu mai încearcă să intre în Republica Moldova, ci se întoarce la Bucureşti.

În afara incidentelor în care au fost implicaţi jurnalişti, atmosfera a fost calmă la graniţă, în judeţul Galaţi, în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Marţi, însă, la Vama Oancea-Cahul, 12 actori ai Teatrului de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi, care urmau să ajungă la un festival din Republica Moldova, au decis să se întoarcă din drum după ce vameşii de la Cahul i-au ţinut pe loc câteva ore pentru controlul documentelor.

În municipiul Galaţi, studenţii basarabeni au organizat marţi, pentru a doua zi consecutiv, proteste în Grădina Publică. Tinerii, 100 la număr, au fluturat tricolorul şi au scandat "Libertate", "Jos comuniştii!", "Golanii la puşcărie", "Basarabia - pământ românesc", "Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească". Studenţii vor protesta şi miercuri, de la ora 11.00, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. În prezent, la facultăţile universităţii studiază 455 de studenţi din Republica Moldova, alţi 112 urmează masterate, iar şapte fac doctoratul.

Vameşii moldoveni au anunţat, miercuri dimineaţă, că punctul de trecere vamal Sculeni este închis începând cu ora 8.00, ei recomandând autorităţilor române să redirecţioneze traficul către alte vămi.