MENIU

În Făgăraş este în continuare risc de avalanşă de gradul 4

Foto: wordpress.com

Risc de avalanşă de gradul 4 în Făgăraş! În urma ninsorilor din ultimele 48 de ore, s-au mai depus circa 20-30 cm de zăpadă proaspătă, totalizând astfel peste 40 cm de la începutul ninsorilor. Sub acest strat, zăpada mai veche are în ansamblu o structură instabila.

Pe Masivul Făgăraş riscul de avalanşă e ridicat, fiind evaluat la gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, adică echivalentul codului roşu. În Făgăraş, ninsorile recente au adăugat un strat de 20,25 de centimetri de zăpadă uşoară peste un strat mai vechi şi mai compact, de 40 cm, acumulat la începutul săptămânii şi alcătuit din plăci de vânt.

Ambele straturi, cumulând împreună 60,65 de centimetri, se află peste un depozit extrem de fragil de zăpadă, de 40,50 de centimetri, asupra căruia exercită o presiune însemnată. Prin urmare, pe majoritatea pantelor suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe medii şi mari, chiar şi la o slabă supraîncărcare.

Şi în Bucegi, la altitudini mai mari, riscul de avalanşă a fost considerat însemnat, tendinţă care s-a menţinut pe toată durata weekendului. Vestea bună pentru pasionaţii sporturilor de iarnă e că în majoritatea staţiunilor de munte s-a refăcut stratul de nea, care măsoară 35 de centimetri la Păltiniş, 34 la Semenic, sau 24 la Sinaia la cotă.

Sâmbătă a mai nins, mai ales în prima parte a zilei, în Apuseni, Munţii Banatului şi masivele Retezat şi Parâng. În rest fulgii de nea se răresc. Temperaturile scad uşor, dar abia acum se apropie de nivelul normal. Duminică a mai nins slab doar în nordul Carpaţilor Orientali şi Munţii Banatului, unde şi vântul a fost mai intens. 

Salvamontiştii atrag atenţia turiştilor să nu traverseze văile abrupte, chiar situate în păduri, pentru că acestea se pot activa şi declanşa avalanşe.

Interdicţiile se menţin până la scăderea gradului de risc al declanşării avalanşelor. În caz de urgenţă, turiştii sunt rugaţi să apeleze numărul de urgenţă 112.