MENIU

În doi ani, în Capitală au fost reabilitate doar patru clădiri cu bulină roşie

Foto: Realitatea TV

Clădirile catalogate cu risc seismic ridicat au rămas cu bulinele roşii, şi atat. În ultimii doi ani, în Capitală, au fost reabilitate doar patru clădiri, iar anul acesta vor fi finalizate alte trei. Deşi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor a alocat anul acesta mai mulţi bani decât anul trecut, constructorii nu se înghesuie la lucrările de consolidare pentru că sunt prea complicate şi necesită prea multe hârtii justificative.

În Bucureşti există aproape 400 de clădiri catalogate cu risc seismic de gradul I. Dintre acestea, 127 au fost construite înainte de 1940 şi reprezintă pericol public. Dacă mâine ar avea loc un cutremur de 7 grade, clădirile cu buline roşii s-ar putea prăbuşi, iar centrul istoric al oraşului ar fi practic ras de pe faţa pământului. Locatarii din zonă se tem că imobilele se vor prăbuşi peste ei.

Din 2003, de când a început programul de reabilitare a clădirilor cu risc sesimic ridicat au fost consolidate doar 11 imobile. Dacă birocraţia şi lucrările dificile ţin constructorii departe de aceste proiecte, analiştii imobiliari susţin că bulinele roşii au devenit în unele cazuri motiv de speculaţie pentru a scădea preţurile clădirilor.

Pentru acest an au fost alocate 10 milioane de lei pentru programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic. 

Mai multe articole despre:
clădiri risc seismic roşii buline