MENIU

În decembrie 2008 se înmatricula o maşină nouă la patru vechi

Foto: NewsIn

Numărul maşinilor vechi înmatriculate în România a crescut de trei ori în al doilea semestru al anului 2008 comparativ cu primul semestru al aceluiaşi an, iar 52% dintre acestea sunt maşini mai vechi de zece ani, a spus miercuri secretarul de stat din Ministerul Mediului, Dan Cârlan.

"Anul 2008 a fost primul în care numărul autovehiculelor vechi înmatriculate în România l-a depăşit pe cel al autovehiculelor noi. Au fost în jur de 300.000 de maşini vechi înmatriculate în 2008 faţă de 270.000 maşini noi", a declarat Cârlan. 

"Indicatorul cel mai îngrijorător cu putinţă este modul în care a evoluat raportul dintre maşinile vechi şi maşinile noi înmatriculate la un moment dat. În luna iunie 2008 se înmatricula o maşină veche la cinci noi. În decembrie 2008, raportul era patru maşini vechi la una nouă", a adăugat el.

Secretarul de stat a mai spus că, potrivit noii Ordonanţe de Urgenţă privind taxa auto, adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, persoanele care au achiziţionat autoturisme până la data de 15 decembrie 2008 (data la care a intrat în vigoare OUG care prevedea triplarea taxei pentru maşinile second-hand n.r.) şi nu le-au înmatriculat, au dreptul să facă acest lucru plătind o taxă auto la nivelul celei aplicate începând cu luna iulie 2008. 

Persoanele care au achiziţionat autoturisme până la data de 15 decembrie 2008 şi le-au înmatriculat plătind taxa triplată, vor primi diferenţa în termen de 45 de zile de la momentul depunerii cererii.

"Pentru cei care şi-au înmatriculat maşina şi au plătit triplu, din momentul în care depun cererea, în termen de 45 de zile primesc diferenţa de taxă înapoi", a precizat secretarul de stat.

Cârlan a mai spus că OUG adoptată miercuri de Guvern reglementează "o chestiune mai ciudată" care a apărut după triplarea taxei. Potrivit vechiului act normativ, taxa reziduală (pe care proprietarul o primeşte în momentul în care radiază maşina) are aceeaşi valoare cu taxa care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

"Se iveşte situaţia: dacă am înmatriculat o maşină pentru care am plătit un leu toamna trecută, iar acum o radiez, primesc trei lei, pentru că între timp taxa s-a triplat", a arătat oficialul.

Secretarul de stat a arătat că, prin noua OUG, taxa reziduală este returnată în aceleaşi condiţii de calcul ca în momentul înmatriculării. "Ai plătit un leu la înmatriculare, primeşti un leu la radiere", a mai spus Cârlan.