MENIU

În ciuda crizei, Gaddafi a sărbătorit cu fast 40 de ani de putere

Foto: Realitatea TV
250 de ceasuri marca Chopard vor ticăi pentru a marca 40 de ani de când al-Gaddafi a pus mâna pe putere

Dansuri, spectacole de lumină, proiecte de autostrăzi ultramoderne şi maşini-rachetă, invitaţi de vază din întreaga lume. 250 de ceasuri, în ediţie limitată, marca Chopard au ticăit pentru a marca 40 de ani de când Muamar al-Gaddafi a pus mâna pe putere în Libia. Ce-i drept, printr-o lovitură de stat, dar fără vărsare de sânge.

Trecerea de la imnul de stat, la dansuri şi parada pe cai a fost rapidă. La spectacol nu au participat numai artişti din Libia, ci şi din Tunisia, Maroc, Egipt şi Ucraina.

La festivităţile de la Tripoli au fost prezenţi numeroşi oficiali din Africa, lumea arabă şi America Latină. Premierul italian Silvio Berlusconi a marcat momentul în avans, luni, când a inaugurat o autostradă lungă de 1.700 de kilometri ce va străbate întreaga Libie.

Parada militară a îmbinat dansurile tradiţionale cu defilarea tancurilor şi a soldaţilor din armata libiană.

Cu ocazia festivităţilor, la Tripoli a fost prezentat un prototip auto extrem de modern. Maşina realizată de italieni la sfatul colonelului Gaddafi, botezată Racheta Libiană, pare desprinsă din filmele cu James Bond, iar libienii susţin că este cea mai sigură maşină din lume.

De asemenea, au fost comandate 250 de ceasuri Chopard pentru a marca evenimentul. Sunt ceasuri în ediţie limitată care au fost marcate cu figura "marelui conducător". Totul pentru şapte milioane şi jumătate de dolari. Celebru pentru extravaganţele sale, Gaddafi obişnuieşte să îşi arate dragostea, consideraţia şi priteniea faţă de lideri din alte ţări prin daruri scumpe.

Fascinat de Condoleeza Rice, liderul libian i-a oferit fostului secretar de stat american daruri în valoare de peste 212.000 de dolari, printre care un inel de diamant, un medalion si un ceas elveţian, decorat cu chipul său. Legea americană este dură însă, şi nu ţine cont de pasiuni. Toate darurile primite de Condoleezza au intrat într-un depozit federal.

Mai multe articole despre:
bani ceas Gaddafi daruri chopard