MENIU

Importurile scumpesc alimentele de pe piaţa românească cu 20%

Foto: RTV

Importurile scumpesc alimentele pe piaţa românească. Nejustificat, au susţinut comercianţii români, care au spus că euro nu a mai crescut semnificativ în ultima perioadă.

Pieţele şi magazinele sunt pline de legume şi fructe aduse din Turcia şi Iordania. Toate au preţuri mai mari decât de sărbători. "Turceşti sunt în special şi iordaniene, că româneşti nu apar acum. Turcii fac preţurile, sunt în euro şi vă daţi seama, fac ce vor din noi", a declarat un comerciant.

În urmă cu două săptămâni, un kilogram de roşii se vindea cu cinci lei. Acum, preţul a ajuns la opt lei. Comercianţii dau vina pe importatori care au scumpit legumele şi fructele cu 20%. La rândul lor, importatorii susţin că marfa pe care o aduc de afară este mai scumpă faţă de acum două săptămâni.

Serele româneşti vor livra primele roşii pe piaţă la jumătatea acestei luni, cu aproape două luni întârziere faţă de anii trecuţi. Asta pentru că, pe timp de iarnă, serele au fost închise din cauza lipsei subvenţiilor.

Nu doar legumele şi fructele s-au scumpit. "La ora actuală, preţul materiei prime creşte. Pe plan european, creşterea la carnea de vită este de 80%, iar la carnea de porc, trendul este ascendent. Preţul a crescut cu vreo 4% în ultima săptămână", a precizat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Patronatele din industria alimentară au spus că preţurile vor continua să crească, pentru că, pe lângă profit, comercianţii trebuie să facă rost de bani şi pentru plata impozitului minim.