MENIU

Imobilul din apropierea Palatului Victoria care a ars vineri este clasat ca monument istoric

Foto: RTV

Imobilul din apropierea Palatului Victoria care a ars vineri-dimineaţă este clasat ca monument istoric de către Ministerul Culturii, iar primăria sectorului 1 va depune plângere penală împotriva proprietarului care nu a asigurat paza acestuia, informează reprezentanţii autorităţii locale.

Potrivit Primăriei sectorului 1, proprietarii imobilului situat pe bulevardul Aviatorilor nr. 8 au fost somaţi în luna ianuarie să asigure paza, întreţinerea, conservarea, consolidarea şi restaurarea acestuia, ca urmare a unei sesizări primite cum că imobilul era distrus din interior de anumite persoane. În urma somaţiei, proprietarii au comunicat primăriei că a încheiat un contract cu o firmă de pază pentru protejarea imobilului înscris pe lista monumentelor istorice.

"În realitate însă, proprietarul nu a luat măsuri de pază şi protecţie a acestui monument istoric, motiv pentru care, astăzi dimineaţă (vineri, n.r.), i s-a dat foc", se arată în comunicatul primăriei.

Din acest motiv, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a dispus vineri întocmirea unor plângeri penale împotriva proprietarului şi a firmei de pază. De asemenea, primăria a solicitat Ministerului Culturii şi Guvernului României să iniţieze procedurile legale pentru exproprierea imobilului, pe care proprietarul urmăreşte să îl distrugă pentru construirea unui turn de peste 100 de metri, pentru care încerca să obţină un Plan Urbanistic Zonal de mai mult de patru ani.

Casa părăsită, situată în apropierea Palatului Victoria, a ars, vineri-dimineaţa, din cauza unor oameni ai străzii care au aprins focul în mijlocul încăperii, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti (ISU). Focul a izbucnit în jurul orei 7.15, iar pompierii s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale. Flăcările, care au cuprins o singură încăpere a clădirii, au fost stinse în scurt timp de pompieri, neînregistrându-se victime.

Potrivit ISU Bucureşti, focul ar fi izbucnit din cauza neatenţiei unor oameni ai străzii, care se adăpostiseră în imobil, făcând focul în mijlocul încăperii.