MENIU

Imigraţia clandestină a devenit delict în Italia, amenda e cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro

Foto: eliamep.gr

Imigraţia clandestină în Italia este, începând de sâmbătă, pasibilă de o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro, după ce pachetul de legi împotriva criminalităţii a intrat oficial în vigoare odată cu publicarea în Monitorul oficial a decretelor de aplicare.

Legea, adoptată definitiv de Parlamentul italian la începutul lunii iulie, prevede astfel că intrarea sau şederea ilegală pe teritoriul italian devine un delict, pasibil de amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro.

Perioada în care imigranţii clandestini sunt ţinuţi în centre de identificare şi expulzare se măreşte de la două la şase luni, în timp ce persoanele care închiriază o locuinţă clandestinilor sau le oferă adăpost riscă până la trei ani închisoare.

Alte măsuri ale acestei legi controversate prevăd întocmirea unui "registru al celor fără adăpost", evidenţa urmând să o ţină Ministerul de Interne, sau introducerea patrulelor cetăţeneşti pentru a asigura securitatea în anumite cartiere ale marilor oraşe.

Aceste patrule, care există deja în mai multe oraşe italiene, unde au fost autorizate de primari, vor fi acum reglementate la nivel naţional. Pentru partidele de stânga şi pentru o mare parte a societăţii civile italiene, înfiinţarea acestor patrule civile aminteşte de "grupurile cetăţeneşti de acţiune" din timpul regimului fascist.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi în Italia, citat de RADOR, cele mai multe oraşe în care au apărut patrulele se află în nordul Italiei unde primarii aparţin formaţiunii ultranaţionaliste Liga Nordului, cum e cazul localităţilor Verona, Padova sau Trieste. Situaţia este însă diferită în marile oraşe, şi anume la Roma, Milano, Torino şi Napoli, unde patrulele nu s-au înfiinţat. La Milano, primarul Letizia Moratti a spus că va mai aştepta până în septembrie, pentru a şti precis dacă oraşul are nevoie de aceste noi structuri. Nici la Napoli nu există astfel de voluntari, întrucât primarul Rosa Russo Iervolino a declarat că cetăţenii nu pot înlocui statul şi nu este corect să desfăşoare o activitate care trebuie îndeplinită doar de către forţele de ordine.

În capitala Italiei, Roma, primarul Gianni Alemano a anunţat că va aplica decretul ministrului de interne Roberto Maroni, însă poate doar din octombrie şi atunci doar mergând pe ideea unor voluntari care să se ocupe şi de aspectele sociale din cartiere, nu doar de identificarea celor care nu respectă ordinea publică.

Legislaţia care a intrat în vigoare sâmbătă prevede, de asemenea, un nou delict, pasibil de o pedeapsă cu trei ani închisoare, acela de "ultraj" la adresa forţelor de ordine. De asemenea, consolidează măsurile de izolare a capilor organizaţiilor mafiote, prevăzând închisori speciale pentru aceştia.

Legea intrată în vigoare se ocupă, de asemenea, de securitatea rutieră şi prevede măsuri mai severe pentru persoanele care conduc sub influenţa alcoolului, dar şi o agravare a pedepselor, dacă încălcarea codului rutier are loc noaptea, între orele 19.00 şi 7.00 (locale). De asemenea, textul prevede posibilitatea de a ridica puncte de pe permisul de şofer, chiar dacă infracţiunea a fost comisă pe bicicletă.
Mai multe articole despre:
Italia imigraţie