MENIU

Iliescu, Muscă, Stănoiu şi Păunescu se numără printre "pensionarii de lux" ai Parlamentului

Foto: NewsIn

Peste 550 de foşti parlamentari au solicitat pensii speciale, în baza Statutului senatorilor şi deputaţilor din 2006, după ce fie nu au candidat, fie au ratat un nou mandat la alegerile uninominale din toamna trecută, iar iniţiativa PDL de renunţare la pensiile speciale nu a fost încă dezbătută.

Lista persoanelor care au solicitat adeverinţa pentru pensionarea în baza Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor cuprinde în cazul Camerei Deputaţilor 388 de nume, iar în cazul Senatului - 183, potrivit datelor oficiale obţinute de Agenţia NewsIn. Pe baza acestei adeverinţe, pe care o prezintă la Casa de pensii, foştii senatori şi deputaţi îşi calculează pensiile.

Printre foştii parlamentarii care au cerut pensionarea se numără fostul şef al statului, Ion Iliescu, care are la activ două mandate de senator. De asemenea, pe listă figurează Mona Muscă, cu două mandate complete şi unul nefinalizat, după ce şi-a dat, în 2007, demisia din Camera Deputaţilor ca urmare a scandalului privind colaborarea sa cu fosta Securitate. Totodată, fostul senator conservator Rodica Stănoiu a solicitat pensie de parlamentar, la fel ca şi Adrian Păunescu(PSD), care a ratat cel de-al patrulea mandat de senator în Hunedoara.

Cei mai mulţi dintre pensionarii parlamentari din fosta legislatură provin din rândurile PRM, care nu a mai atins pragul de 5%. Este vorba de Marcu Tudor, fratele preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar şi de adjunctul acestuia, fostul deputat Lucian Bolcaş. De asemenea, pe lista pensionarilor se află cântăreţele de muzică populară, Irina Loghin şi Angela Buciu, dar şi fostul senator Dan Claudiu Tănăsescu.

Alte nume pe listă sunt Triţă Făniţă, Nicolae Mischie, Mircea Coşea (numit recent de premierul Emil Boc la conducerea Institutului Naţional de Administraţie din cadrul Ministerului de Interne), Corneliu Ciontu, Nora Cecilia Rebreanu, Ion Solcanu, Szabo Karoly, Gelu Voican Voiculescu, Titu Gheorghiof, Victor Babiuc sau Mitzura Arghezi.

Între cei care primesc pensii în calitate de foşti parlamentari se mai numără seniorii PNL, Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus, dar şi ţărăniştii Ion Diaconescu şi Nicolae Ionescu Galbeni.

Totodată, în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia de parlamentar este senatorul PSD, Sergiu Nicolaescu, care a obţinut din 1990 şi până în prezent 4 mandate. În aceeaşi postură se află senatorul Crăciun Avram(PSD), care este actualmente la al doilea mandat, dar şi deputatul Gheorghe Ana(PSD), cu 2 mandate deja încheiate.
Mai multe articole despre:
alegeri parlamentari lux pensii