MENIU

Iliescu, despre modificarea Constituţiei: Asta este tema arzătoare?

Foto: NewsIn

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri că nu este nevoie de modificarea Constituţiei, că această temă este o diversiune şi că actuala lege fundamentală deşi nu este perfectă, este funcţională.

"Acum să vorbim despre modificarea Constituţiei mi se pare total inoportun şi chiar că mi se pare o diversiune, în condiţiile în care sunt alte urgenţe ale societăţii româneşti în momentul de faţă. O nouă Constituţie înseamnă instabilitate legislativă, instabilitatea instituţiilor. (...) Asta ne trebuie nouă în momentul de faţă? Asta e tema arzătoare? Eu cred că nu există raţiuni obiective de modificare a Constituţiei în momentul de faţă", a declarat fostul preşedinte la o dezbatere despre necesitatea revizuirii Constituţiei despre organizată de ISD, Fundaţia Friederich Ebert şi Universitatea "Dimitrie Cantemir".

Iliescu s-a lansat apoi într-o pledoarie pentru a demonstra că actuala Constituţie, deşi este un produs imperfect, "ca orice operă umană", este funcţională. Fostul preşedinte a spus că legea fundamentală are cel mai mare capitol dedicat drepturilor fundamentale, comparativ cu celelalte teme. "Care este problema în legătură cu imperfecţiunile acestei Constituţii?", s-a întrebat Iliescu, spunând că legea fundamentală a fost revizuită nu cu mult timp în urmă şi pentru raţiuni întemeiate-intrarea României în NATO. "Nu Constituţia este de vină dacă nu funcţionează sau apar disfuncţionalităţi în raporturile dintre instituţii. Trebuie oamenii să respecte Constituţia şi instituţiile", a mai spus fostul şef de stat.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră că modificarea Constituţiei trebuie să fie mult mai amplă, care să includă "întregul eşafodaj al statului", iar momentul revizuirii ar trebui să fie precedat de o dezbatere amplă, care să înceapă în noul mandat prezidenţial.

"Cred că România are nevoie de o nouă Constituţie, nu doar de amendarea ei pe ici pe colo şi cred că acest proces de revizuire a Constituţiei trebuie să fie la capătul unui proces de regândire a întregului eşafodaj al statului român", a spus Mircea Geoană, sâmbătă, la Sinaia. "Din punctul meu de vedere, reforma Constituţiei ar trebui să fie ultimul palier după ce ne mişcăm agresiv către descentralizare, către reforma modului în care Guvernul funcţionează", a mai spus Geoană.

De asemenea, liderul PSD a arătat că, în condiţiile în care există o neîncredere faţă de faptul că legea fundamentală a fost redactată şi revizuită după chipul unor persoane aflate în acele momente la putere, este important să se urmărească finalitatea instituţională. "Eu cred că ar fi bine să evităm să avem o astfel de dezbatere şi poate un referendum într-un an electoral, în special din punct de vedere al alegerilor prezidenţiale", a spus Geoană. Dezbaterea trebuie să pornească, amplă dezbatere publică, nu cred că o să dureze ani de zile, dar cred că undeva anul viitor, după alegerile parlamentare, la început de ciclu parlamentar şi al noului preşedinte am putea să procedăm la o revizuire a Constituţiei, a arătat preşedintele Senatului.
Mai multe articole despre:
Constituţie PSD Ion Iliescu