MENIU

Iliescu a cerut o întâlnire Geoană - Băsescu - Boc pentru a stabili "regulile jocului" în Coaliţie

Foto: blogspot.com

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a propus vineri, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, o întâlnire între şefii celor două partide de guvernământ şi preşedintele Traian Băsescu, pentru a-l "avertiza" să nu mai "interfereze" cu activitatea Executivului.

"În primul rand, aceste probleme trebuie discutate în Coaliţie şi lămurite lucrurile, că suntem gata să susţinem în continuare dacă se respectă strict protocolul. Şi al doilea, o discuţie inclusiv cu preşedintele ca să fie avertizat că noi nu mai putem tolera în continuare asemenea lucruri", a spus Iliescu la finalul şedinţei CEx. În replică, Geoană a spus că subiectul va fi ridicat de social-democraţi la proxima şedinţă a Coaliţiei.

Liderul PSD a făcut referire la participarea preşedintelui Băsescu la şedinţa de Guvern. "Cum îşi permite el să spună >? Asta este mentalitate de om de stat, de şef de stat? Să ştie că aşa ceva nu se acceptă, să ştie că tot PSD-ul este un partid responsabil", a afimat Iliescu.

De asemenea, liderul de onoare al PSD a precizat că şi "din partea organizaţiilor locale vin nedumeriri şi întrebări, cum acceptă PSD-ul să fie încălecat în halul acesta?". "Cum de acceptă miniştri să fie trataţi cu lipsă de respect de şeful statului? Şi votanţii noştri îşi pun asemenea întrebări, şi ei trebuie să ştie că nu tolerăm asemenea chestiuni (...)PSD nu poate să tolereze aşa ceva, dânsul are impresia că îşi poate permite orice, ori noi considerăm că este inadmisibil acest comportament", a întărit Iliescu.

Totodată, Iliescu a completat că "mesajul politic esenţial al acestei reuniuni, al CEx PSD, care a abordat două probleme: concluzii din alegerile europarlamentare, concluzii din această conlucrare în Coaliţie timp de 6 luni de zile".

Ion Iliescu l-a catalogat pe Traian Băsescu drept "elementul perturbator cel mai grav în întreaga funcţionare a instituţiilor statului". "Eu cred că dânsul nu are datele necesare, nu are pregătirea necesară, nu are cultura necesară unui om de stat, cu răspunderea unui şef de stat. Un om de bună credinţă respectă regula jocului, respectă Constituţia, chiar dacă nu are şi cultura necesară, pregătirea necesară. Trebuie să aibă simţul măsurii, aceasta îi lipseşte domnului Băsescu. Formula de preşedinte jucător nu corespunde prevederilor constituţionale", a mai declarat Iliescu.

La rândul său, Geoană a spus despre Băsescu că "este inadmisibil să interferezi atât de brutal cu activitatea Executivului, este o încălcare a separaţiei puterilor în stat". "De aceea va trebuie să avem o discuţie cu cei de la PDL şi inclusiv cu Băsescu, pentru a stabili care este regula jocului într-o democraţie consolidată. Nu este Guvernul Băsescu, şi cu atât mai puţin partea PSD din guvernare nu este Guvernul Băsescu. Deci trebuie să stabilim o regulă clară a acestui joc şi în absenţa acestei clarificări vom avea liberatatea de a lua măsurile necesare", a afimat preşedintele PSD.

Mai mult, el a clarificat că "nu este vorba doar de această participare nefirească şi contraproductivă la ultima şedinţă de Guvern". "Este vorba de aservirea aproape completă a guvernării PDL către un terţ. Noi avem o relaţie de parteneriat simetrică şi egală cu cei de la PDL, nu cu Băsescu", a completat Gepană.