MENIU

Ilie Sârbu: Secretarul general în Ministerul Agriculturii şi directorul general APIA au demisionat

Foto: NewsIn

Secretarul general al Ministerului Agriculturii Sorin Chelmu şi directorul general APIA Dan Gherghelaş au demisionat, iar până la organizarea unui concurs la APIA ar putea fi numit un interimar din cadrul ministerului, a declarat pentru NewsIn, Ilie Sârbu.

"Domnul Chelmu ramâne deocamdată în minister pe altă funcţie, iar pentru APIA interimatul ar putea fi asigurat de o persoană din cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat vineri pentru NewsIn ministrul agriculturii, Ilie Sârbu.

Analiza activităţii APIA care a avut loc miercuri la Ministerul Agriculturii a evidenţiat deficienţe în activitatea instituţiei cum ar fi întreruperi dese ale sistemului informatic şi suprapuneri de atribuţii la nivelul aparatului central al instituţie, ceea ce a condus la ineficienţă.

Un comunicat de presă transmis joi de ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) arată că ministrul agriculturii Ilie Sârbu a dispus ca în cel mai scurt timp să fie reanalizat, sub aspectul eficienţei, circuitul informaţiilor în vederea scurtării termenelor de finalizare a dosarelor de plată. De asemenea, Sârbu a atras atenţia asupra modului iî care firma care asigura soft-ul respectă prevederile contractuale, solicitând, în paralel, o evaluare amănunţită a activităţii întregului aparat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

"Din analiză a reieşit faptul că circuitul datelor este îngreunat de unele proceduri auxiliare menite să evite supra-declarările, dar care prelungesc nepermis de mult termenele de finalizare a dosarelor de plată, prin rechemări succesive ale viitorilor beneficiari la centrele judeţene ale Agenţiei. De asemenea, unităţile teritoriale ale APIA reclamă desele deficienţe şi întreruperi ale programului informatic de înregistrare şi de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, întrucât proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate. Au fost constatate, de asemenea, o serie de încrucişări de activităţi şi suprapuneri de atribuţii în ce priveşte organizarea departamentelor şi funcţionarea aparatului central al Agenţiei, fapt care a condus adesea la prelungiri de termene şi ineficienţă în îndeplinirea actului administrativ.