MENIU

IICCR a găsit într-o localitate bistriţeană cadavrele a trei partizani executaţi de Securitate

Foto: comunicatemedia.ro

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a descoperit, luni, cadavrele a trei partizani executaţi de Securitate, îngropaţi în satul Nepos, comuna Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Preşedintele IICCR, Marius Oprea, a declarat astăzi, că în jurul orei 12:00 au fost găsite cadavrele lui Toader Dumitru, Ioan Şt. Burdeţ şi Ioan Leonida Bodiu, executaţi în vara lui 1949 de Securitate, fără o condamnare.

"Am găsit locul unde cadavrele au fost îngropate. Probabil că mâine vor fi vizibile. Este destul de spectaculos pentru că sunt aruncaţi unul peste celălalt, cu genunchii îndoiţi. Se pare că cel de de-asupra a fost îngropat cu picioarele în sus pentru ca se vede deja talpa unui bocanc", a declarat Oprea.

Acesta a precizat că va lua legătura în cursul zilei cu un medic legist şi cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, deoarece Parchetul Militar şi-a declinat competenţa.

Săpăturile se efectuează în prezenţa unui arheolog, iar lucrările urmăresc conservarea in situ a descoperirilor. Totodată, Marius Oprea a declarat că IICCR este dispus să trimită cadavrele spre examinare la Serviciul de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud, cel mai probabil în cursul zilei de marţi, după ce presa interesată va avea ocazia să vadă locaţia unde au fost descoperite cadavrele.

Săpăturile au fost demarate de IICCR în baza unei solicitări primite din partea lui Leonida Bodiu, nepot al lui Ioan Leonida Bodiu, şi al lui Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru.

Cei trei partizani executaţi sunt Ioan Leonida Bodiu, născut la 16 ianuarie 1918 în localitatea Poiana Ilvei (centru comunal), jud. Bistriţa Năsăud - a  fost conducătorul grupului de rezistenţă anticomunistă "Garda Albă" - Ioan Şt. Burdeţ, născut la 15 august 1905 în localitatea Rebrişoara (centru comunal), jud. Bistriţa Năsăud, proprietar de cârciumă în Rebrişoara, una dintre gazdele şi susţinătorii lui Leonida Bodiu şi Toader Dumitru, născut la 22 oct. 1914 în localitatea Welland, din Ontario, Canada. Părinţii lui Dumitru au fost originari din satul Rebra, iar tatăl său a fost o perioadă de timp  primar al comunei. "După execuţie cei trei au fost aruncaţi unul peste altul într-o groapă comună", se arată într-un comunicat de presă de luni al IICCR.

Institutul are informaţii că din grupa care i-a executat pe cei trei mai trăiesc două cadre ale fostei Securităţi. "Unul din obiectivele importante ale investigaţiilor întreprinse de către instituţia noastră este şi acela de a identifica locurile unde sunt înhumate victime ale regimului comunist, mai ales acelea care, fără a fi judecate, au fost omorâte de către Securitate, de obicei prin torturi urmate de împuşcare. Victimele au fost identificate în urma cercetărilor noastre în arhivă şi pe teren, inclusiv pe baza mărturiilor orale ale unor persoane contemporane cu evenimentele în cauză. De asemenea, locurile unde se află îngropate astfel de persoane sunt identificate după asidue căutări şi cercetări efective în teren, locaţiile respective aflându-se de cele mai multe ori în locuri izolate şi uneori greu accesibile. În opinia noastră, numărul acestor victime se situează în jurul a 10.000 de persoane", se mai arată în comunicatul de luni al IICCR.
Mai multe articole despre:
cadavre Securitate execuţie descoperire IICCR partizani