MENIU

Igiena reprezintă una dintre cele mai bune strategii pentru evitarea gripei porcine, spun experţii

Foto: flickr.com

În faţa virusului A(H1N1) al gripei porcine, câteva gesturi simple pot face diferenţa, pentru a opri propagarea şi a salva vieţi, subliniază autorităţile medicale, citate de AFP

De altfel, o parte dintre aceste măsuri sunt utile şi în cazul gripei sezoniere, care provoacă anual până la 500.000 de morţi în lume.

"Spălatul pe mâini, folosirea gelurilor antimicrobiene pot reduce propagarea virusului", subliniază Richard Besser, de la Centrul american pentru controlul bolilor (CDC). Un sfat valabil şi în cazul gastroenteritei, care afectează anual milioane de persoane în Europa, potrivit specialiştilor.

Spălatul pe mâini, cu săpun, trebuie să dureze cel puţin 30 de secunde şi nu trebuie uitate părţile dintre degete. Apoi, mâinile trebuie şterse cu un şerveţel sau un prosop uscat, care poate fi folosit şi pentru închiderea robinetelor şi deschiderea uşilor toaletelor publice. Acest lucru permite "evitarea transportării virusului", spune Didier Houssin, din Ministerul francez al Sănătăţii.

Tot pentru a reduce transmiterea virusului, un pacient care tuşeşte ar trebui să îşi acopere gura şi nasul cu braţul, nu cu mâna, cu care apoi atinge diferite obiecte, potrvit medicului Besser. Suflatul nasului, strănutatul, tuşitul sunt gesturi cu grad ridicat de risc, potrivit experţilor, care recomandă folosirea batistelor de unică folosinţă, care trebuie aruncate după aceea.

În perioada epidemiei, pentru a evita infectarea, este preferabil să fie evitate contactele sociale precum pupatul sau strângerea mâinii, subliniază profesorul Didier Raoult, specialist francez în boli infecţioase. De asemenea, în lipsa unei măşti de protecţie, este recomandată, pe cât posibil, păstrarea unei distanţe minime de "protecţie sanitară", de doi metri, între persoane. Experţii medicali recomandă ca gest de salut o simplă înclinare a capului, în locul unei strângeri de mână plină de microbi.

De asemenea, aerisirea încăperilor, dezinfectarea regulată a clanţelor, a robinetelor, paharelor, ochelarilor, telefoanelor şi tastaturii calculatoarele dau rezultate.

Un bolnav care prezintă simptome de gripă (febră, dureri de cap, oboseală, etc.) ar trebui să rămână în casă. De asemenea, ar trebui să poarte o mască de unică folosinţă, pentru a evita să îi infecteze pe cei din jur. "Ar fi de dorit ca toţi bolnavii să poarte (măşti -n.red.) pentru a atenua pandemia", a explicat profesorul Houssin, care precizează că măştile chirurgicale sunt suficiente pentru a opri răspândirea picăturilor de salivă infectată în jur, dar trebuie schimbate la fiecare patru ore.
Însă reflexul de a purta mască este mai puţin răspândit în Europa decât în unele ţări din Asia, după cum se poate observa în cazul gripei sezoniere.