MENIU

IBM a încetat negocierile de preluare a companiei Sun Microsystems cu şapte miliarde dolari

Foto: sxc.hu

IBM şi-a retras ofera de preluare a companiei Sun Microsystems, tranzacţie evaluată la şapte miliarde dolari, care ar fi mărit competitivitatea servelor de calculatoare produse în faţa unor rivali precum Hewlett-Packard Co (HP), informează cotidianul Times pe pagina sa de internet.

Grupul lui Bill Gates şi-ar fi retras oferta după ce oficialii Sun au anunţat că nu mai consideră IBM ca fiind unicul partener de negocieri. Acţiunile Sun s-ar putea deprecia din cauza întreruperii negocierilor, în condiţiile în care cumpărarea companiei era privită ca un demers pozitiv.

Times susţine că Sun nu a fost mulţumită de oferta IMB de 9,40 dolari/acţiune sau chiar mai puţin. Niciuna dintre cele două companii nu a anunţat precis dacă discuţiile ar putea fi reluate.

În urmă cu două săptămâni, când a fost anunţată o posibilă preluare a companiei Sun Microsystems, acţiunile acesteia s-au apreciat cu aproape 100%, la aproape 9 dolari/acţiune. Tranzacţia ar fi determinat, cel mai probabil, o intervenţie a autorităţilor antitrust din Statele Unite, pentru că noul grup format ar fi controlat 42% din piaţa serverelor de calculatoare.

Anterior, cotidianul financiar Wall Street Journal spusese că Sun a cerut asigurări din partea oficialilor IMB cu privire la problemele ce ţin de autorităţile de reglementare, temându-se că oferta IMB lasă un răgaz prea mare companiei, special pentru a fi refuzată.

Preţul iniţial de cumpărare fusese negociat între 10 şi 11 dolari/acţiune, dar IBM a coborât nivelul la 9,55 dolari/acţiune, pentru a oferi ulterior numai 9,40 dolari/acţiune, potrivit cotidianului The Times. Din cauza scăderii ofertei, Sun a anunţat că IBM nu va mai fi partenerul său exlusiv de discuţii, ceea ce a dus la retragerea ofertei.

E de aşteptat ca încetarea tratativelor să afecteze mai degrabă grupul Sun, de dimensiuni mai mici, nu gigantul IBM, cel mai mare furnizor de tehnologie din lume, care a avut o performanţă financiară pozitivă, în ciuda mediului economic internaţional şi nu numai, datorită afacerilor sale de externalizare.

Dacă ar fi finalizată până la urmă, tranzacţia ar marca cea mai mare achiziţie din istoria IBM.

Sun a afişat o scădere cu 11% a veniturilor în trimestrul încheiat la 28 decembrie. Rapoartele media informează că grupul se află în căutarea unui potenţial cumpărător de mai multe luni.

Compania Sun a fost considerată drept obiectiv de preluare pentru International Business Machines Corp, HP, Dell Inc şi Cisco Systems Inc, dar atât bancherii, cât şi analiştii sunt de părere că potenţialii cumpărători şi-ar putea pierde interesul pentru Sun din cauza dificultăţii întâmpinate la evaluarea afacerilor sale de software, componente de calculatoare şi servicii.
Mai multe articole despre:
Microsoft negocieri IBM Bill Gates Sun Microsystems