MENIU

HotNews: Mircea Geoană, vizită secretă la Moscova

Foto: NewsIN

Liderul PSD, Mircea Geoană, a fost pe 27 aprilie 2009 într-o vizită privată la Moscova, unde s-a întâlnit în secret cu unul dintre consilierii preşedintelui Medvedev, susţin surse politice. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic din România, despre care presa a scris că ar fi ex-ofiţer GRU. Dacă Golovin, Viorel Hrebenciuc şi Cozmin Guşă spun că nu ştiu nimic despre vizită, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a confirmat-o.

Ancheta HotNews a plecat de la un mesaj trimis de un cititor pe emailul redacţiei. Ulterior, informaţiile au început să se verifice. Doi dintre principalii sfătuitori ai lui Geoană, Viorel Hrebenciuc şi Cozmin Guşă, ultimul cunoscut pentru relaţiile sale în Rusia, au negat existenţa ei. A confirmat-o însă Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, iar ulterior a admis-o şi Guşă.

Cristian Diaconescu: "Domnul Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizându-ne că e vorba de o vizită informală, neoficială, şi am pus la dispozţiie un dosar de vizită, adică o evaluare a statului a relaţiilor bilaterale între România şi Federaţia Rusă. Nu ştiu cu cine s-a întâlnit, tocmai pentru că este o vizită neoficială, instituţiile statului nu se interesează în ceea ce priveşte programul, agenda, nivelul de întâlniri. Fiind domnul Geoană atât preşedintele Senatului cât şi membru CSAT în acel moment, era datoria MAE să asigure această bază de informaţii. (...) Era normal să-i asigurăm un dosar normal de contacte, cu atât mai mult cu cât era şi intr-o perioadă apropiată de evenimentele de la începutul lunii aprilie din Republica Moldova", a declarat acesta pentru HotNews.

Cozmin Guşă a recunoscut şi el ulterior vizita.

Cine este Boris Golovin, citiţi aici.