MENIU

Honda a dezvoltat o tehnologie care permite controlul roboţilor cu ajutorul minţii - VEZI VIDEO

FOTO: RTV
Honda Motor Co. a dezvoltat o modalitate de citire a tiparelor curenţilor electrici ai creierului

Să deschizi portbagajul maşinii sau să porneşti aerul condiţionat doar cu puterea gândului, poate deveni realitate. O echipă de cercetători de la compania Honda l-au făcut pe deja celebrul robot Asimo să poată recepţiona gândurile stăpânului.

Honda Motor Co. a dezvoltat o modalitate de citire a tiparelor curenţilor electrici ai creierului, prin senzori ataşaţi de scalp, precum şi schimbări ale fluxului sanguin cerebral când persoana se gândeşte la patru mişcări simple: mişcarea mâinii drepte, a mâinii stângi, alergarea şi mâncatul.

Într-un material video prezentat pe 31 martie la sediul Honda din Tokio, o persoană aşezată pe un scaun ce purta o cască, s-a gândit să îşi mişte mâna dreaptă. Gândul a fost interceptat de senzorii ataşaţi de scalp.

După câteva secunde, deja celebrul robot Asimo, programat să răspundă la altfel de semnale, şi-a ridicat braţul drept.

Cercetătorii de la Honda au declarat că nu sunt pregătiţi pentru o demonstraţie live din cauza tehnologia este foarte sensibilă şi o persoană nu s-ar putea concentra suficient de bine în public. O altă problemă este că semnalele electrice ale creierului diferă foarte foarte mult de la un individ la altul.

Compania a recunoscut însă că tehnologia este însă în stadiile de dezvoltare şi că nu există încă nici o aplicaţie practică în lucru.
Mai multe articole despre:
Tokio Honda robot asimo gând telepatie