MENIU

Haosul politic din România continuă, după respingerea guvernului Croitoru, afirmă presa germană

Foto: gruprc.ro

Presa germană afirmă că decizia Parlamentului de a respinge guvernul de tehnocraţi propus de Lucian Croitoru prelungeşte "haosul politic" în care se află România până, cel puţin, la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie.

Deutsche Welle remarcă faptul că "încercarea de a forma o guvernare în România a eşuat" şi atrage atenţia că "la Bucureşti nu se întrevede un sfârşit al crizei politice" stârnite încă de la începutul lunii octombrie. De asemenea, portalul german relatează că social-democraţii i-au cerut din nou preşedintelui român să-l nominalizeze pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, drept premier.

Cotidianul austriac Der Standard scrie în ediţia de joi că "Parlamentul român a respins guvernul de tehnocraţi" şi că "haosul politic" se menţine. "Aşa cum era de aşteptat, Parlamentul a respins cu 250 de voturi împotrivă cabinetul tehnocratului Lucian Croitoru. Criza politică de la Bucureşti se prelungeşte astfel cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie", scrie publicaţia.

Der Standard atrage atenţia asupra situaţiei delicate în care se află România, care trebuie să realizeze o serie de reforme pentru a putea primi tranşele de bani prevăzute de acordul cu FMI. "Pentru că o serie de reforme legislative nu au putut fi realizate ca urmare a crize politice, România riscă să nu primească cea de a treia tranşă de bani. Chiar dacă actuala guvernare interimară nu are dreptul constituţional de a propune legi importante, opoziţia a fost de acord cu o excepţia, pentru ca executivul să poată prezenta Parlamentului bugetul pe 2010, o condiţie cerută de FMI", observă ziarul.

Euronews Deustchland relatează că preşedintele Traian Băsescu trebuie să găsească un nou premier, după ce votul în Parlament pentru cabinetul Croitoru a eşuat. "Consilierul independent al guvernatorului BNR a fost însărcinat, la dorinţa lui Băsescu, să alcătuiască un guvern, în ciuda faptului că acesta nu avea susţinerea majorităţii parlamentare", se arată pe pagina de internet a Euronews.

Premierul desemnat Lucian Croitoru nu a obţinut pentru Cabinetul său votul de învestitură, în Parlament fiind înregistrate 250 de voturi împotrivă şi 189 pentru.

Această decizie amână rezolvarea crizei politice din ţară, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, şi riscă să blocheze acordarea unei noi tranşe din împrumutul FMI, scria miercuri presa internaţională.