MENIU

Handbal - Aihan Omer spune că meciul decisiv al României în Grupa A va fi cu Argentina

Foto: www.agenda.ro

Selecţionerul naţionalei masculine a României, Aihan Omer, a declarat, joi, că vede în Argentina un adversar dificil şi că meciul cu această formaţie va fi cel mai greu pentru elevii săi în Grupa A, având în vedere că obiectivul este trecerea de grupe.

Aihan Omer vorbeşte rar şi este destul de reţinut. Este selecţionerul naţionalei masculine din 2007 şi atunci când a venit a ştiut că un singur lucru contează, calificarea tricolorilor la un turneu final. A ştiu că în ţara lui Cristian Gaţu absenţele repetate de la turneele finale reprezintă o problemă. Imediat după numirea sa, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, declara: "De la Omer aştept calificarea la CM 2009". Şi-a început mandatul cu un amical cu deţinătoarea titlului mondial, Germania, scor 28-31. A muncit, a adunat lângă el jucătorii şi a reuşit în 2008 ceea ce nu reuşiseră mulţi înaintea sa, calificarea la turneul final din Croaţia. Atât Aihan Omer, cât şi handbaliştii tricolori vor debuta în Croaţia "la masa bogaţilor", în lumea bună a handbalului masculin, după 14 ani de absenţă.

Reporter: Ce înseamnă această calificare pentru dumneavoastră şi pentru handbaliştii pe care îi pregătiţi?

Aihan Omer:
Este emoţionant când mă gândesc că am reuşit această calificare, dar şi gândul participării. Voi fi emoţionat până la primul fluier, după aceea vom intra în meci şi nu cred că vom avea timp de emoţii. Sper ca după primul fluier băieţii să uite de tot şi să joace. Nu suntem o echipă senzaţională, ne-am calificat la un gol diferenţă, nu am spulberat naţionala Muntenegrului, dar suntem o echipă muncitoare.

Reporter: Va fi meciul cu Franţa, primul de la Mondialul din Croaţia, cel mai greu?

Aihan Omer: Nu e greu, pentru că jucătorii se ambiţionează. Mie e îmi e teamă de echipa Argentinei, pe care trebuie să o batem. Mulţi spun că va fi uşor cu ei, dar nu e aşa. Este o echipă necunoscută pentru mulţi, dar eu am studiat această echipă şi este o forţă. Acest meci va fi foarte important pentru noi. Este cel mai tare adversar al nostru şi îmi e teamă de meciul ăsta, pentru că îmi e teamă de trac şi de emoţii.

Reporter: De ce vă este teamă la acest turneu final?

Aihan Omer: Dacă naţionala feminină este obişnuită cu turneele finale, băieţii nu sunt. A juca zilnic este obositor pentru ei şi va fi greu în momentul în care vor apărea asemenea probleme. Ei au fost obisnuiţi să joace un meci tur într-o săptămână şi returul peste şapte zile.

Reporter: Cum a fost acest cantonament lung, care a cuprins şi Sărbătorile de iarnă?

Aihan Omer: I-am ţinut lângă mine de Crăciun, de Revelion, am încercat să fac un grup, de aici vine forţa. Suntem o echipă şi ne dorim să facem o surpriză, e clar că nu mergem acolo învinşi. Suntem foarte bine pregătiţi şi vrem să trecem de grupe. Un singur lucru e clar, vom lupta pentru fiecare punct în parte.

Reporter: Ce se întâmplă în pauza meciurilor în vestiarul echipei naţionale?

Aihan Omer: În pauzele meciurilor începem cu două minute de tăcere, în care fiecare anlizează ce s-a întâmplat pe teren. Apoi eu le punctez esenţialul tactic, după care ultimele momente sunt ale jucătorilor, care discută, îşi dau cu părerea. După aceste momente intrăm în teren şi încercăm să dăm tot ce avem mai bun pentru victorie.

Reporter: Ce ar însemna pentru naţionala tricoloră o victorie în faţa Franţei?

Aihan Omer: Aş fi încântat să batem Franţa, să facem un rezultat bun, dar nu vreau să rămânem doar cu un meci frumos. Obiectivul este să trecem de grupe, deci mai bine e să batem Argentina şi Slovacia.

România va participa în perioada 16 ianuarie-1 februarie la Campionatul Mondial din Croaţia, unde tricolorii fac parte din Grupa A, alături de Franţa, Ungaria, Australia, Slovacia şi Argentina. Ultimul Campionat Mondial la care a participat naţionala masculină a avut loc în 1995, în Islanda, când românii au terminat pe locul 10.
Mai multe articole despre:
Argentina handbal masculin Aihan Omer Grupa A