MENIU

Hamas a respins rezoluţia ONU care cere încetarea focului în Gaza

Foto: Realitatea TV

Hamas a respins rezoluţia ONU care cerea încetarea focului în Gaza. Gruparea consideră că rezoluţia ONU nu este în interesul palestinienilor.

Cabinetul de Securitate israelian a avut vineri dimineaţă o reuniune extraordinară pentru a pregăti răspunsul la rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care cere încetarea imediată a focului în Gaza, au anunţat surse guvernamentale citate de AFP.

Ministrul de Externe Tzipi Livni a reafirmat înainte de decizia Cabinetului că "Israelul acţionează doar în funcţie de propriile interese şi pentru a-şi apăra locuitorii".

Unul dintre membrii Cabinetului, vicepremierul Eli Yishai, a criticat vehement rezoluţia, subliniind însă că vorbeşte în nume propriu.
"O asemenea rezoluţie tranformă lumea în lobby pentru organizaţiile teroriste", a declarat liderul partidului ultraortodox Shass. El a respins rezoluţia, afirmând că Israelul are "obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a pune capăt tirurilor cu rachetă din sudul Israelului şi trebuie să acţioneze cu toată forţa necesară pentur a pune capăt puterii Hamas" în Gaza.

Cabinetul trebuie să examineze în aceeaşi reuniune rezultatele misiunii la Cairo a unui înalt oficial din Ministerul Apărării, Amos Gilad, care a discutat propunerile egiptene pentru un armistiţiu.

Potrivit postului public de radio, consilierul politic al ministrului Apărării Ehud Barak nu a reuşit să obţină de la Cairo garanţiile cerute de Israel în ceea ce priveşte contrabanda cu arme prin tunerile subterane dintre Egipt şi Fâşia Gaza.

Adoptată în cursul nopţii de joi de către 14 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate - Statele Unite s-au abţinut - Rezoluţia 1860 "cere un armistiţiu imediat, durabil şi deplin respectat, care să ducă la retragerea completă a forţelor israeliene din Gaza".

Rezoluţia "condamnă orice violenţă şi ostilitate îndreptată împotriva civililor şi orice act de terorism", fără a desemna explicit tirurile de rachetă ale Hamas, şi cere "furnizarea fără obstacole (...) de ajutor umanitar".

Consiliul de Securitate cere deschiderea coridoarelor umanitare în Fâşia Gaza şi lansează, totodată, un apel la reconcilierea interpalestiniană şi crearea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul. 

În timp ce Consiliul de Securitate al ONU delibera asupra rezoluţiei menite să pună capăt conflictului din Orientul Mijlociu, noi raiduri israeliene care au vizat ţinte din nordul Fâşiei Gaza au făcut 12 morţi. În a 14-a zi de război, bilanţul victimelor a ajuns la aproape 780 de morţi şi peste 3.200 de răniţi.

Mai multe articole despre:
Israel ONU retragere trupe raid aerian