MENIU

Halda de steril de la Mateeşti, judeţul Vâlcea, s-a pus din nou în mişcare şi ameninţa un râu

Foto: RTV

Halda de steril de la Mateeşti, judeţul Vâlcea, s-a pus din nou în mişcare din cauza ploilor şi ameninţa să blocheze albia pârâului Tărâia. Zeci de gospodării au fost în pericol.

Malul de pămînt ajunsese în apă şi risca să obtureze complet pârâul Tărâia. Pericolul cel mai mare pentru populaţie l-a reprezintat pârâul care practic înconjoară halda de steril. În urmă cu un an, la Mateeşti, pământul a înghiţit opt case, iar 15 persoane au rămas pe drumuri.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea s-a întrunit şi în zonă au fost aduse utilaje, care au fost pregătite să intervină în cazul în care albia pârâului ar fi fost bolcată. Localnicii se temeau însă că s-ar fi putut întâmpla acelaşi lucru ca anul trecut.

"Autorităţile nici nu au venit aici până acum. Au venit acum când a plecat halda. Şi dacă vin, vin degeaba că nu fac nimic", a spus unul dintre localnici.

"Nu am puterea financiară pentru a stabiliza halda asta. Aşteptăm ca forurile superioare să îşi întoarcă faţa şi către noi", a spus primarul din Mateeşti, Nicolae Stănişor.

Anul trecut, prefectura a cerut o anchetă pentru stabilirea celor vinovaţi că nu au respectat proiectul tehnic în cazul haldei de steril. Ancheta nu s-a încheiat nici până acum. Cei 15 oameni rămaşi pe drumuri locuiesc în containere şi la grădiniţa din comună. Statul nu i-a ajutat mai mult pentru că sinistraţii au mai primit despăgubiri pentru acelaşi lucru, în anii '70.

Mai multe articole despre:
gospodării Mateeşti haldă steril