MENIU

Guvernul va găsi o modalitate legală pentru cele zece zile de concediu fără plată, a spus Pogea

Foto: RTV
Guvernul a anunţat că până în 2015 numărul posturilor din sistemul public va fi redus cu 300.000

Ministrul Finanţelor, Gheorge Pogea, a declarat vineri că Guvernul va găsi o modalitate legală pentru trimiterea pentru zece zile în concediu fără plată a angajaţilor din sistemul bugetar, pentru a nu exista riscul anulării acestei măsuri în instanţă.

"Să ne dea în judecată dacă încălcăm legea, sindicatele pot să o facă, dar vom găsi o modalitate să trimitem în concediu legal angajaţii de la stat. Vom respecta legea", a spus Pogea, la ieşirea de la discuţiile cu sindicatele. El a adăugat că ordonatorii principali de credite vor fi flexibili în discuţiile pe care le vor avea cu reprezentanţii angajaţilor şi că Guvernul nu vrea să-i "deranjeze" pe angajaţii care lucrează în sistemul public.

Preşedintele SedLex, Vasile Marica, a afirmat la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor că sindicatele se gândesc serios la varianta unei acţiuni în justiţie împotriva Guvernului, pentru a obţine anularea măsurii de trimitere în concediu fără plată a bugetarilor. "Ne gândim serios dacă să dăm în judecată Guvernul, pentru că vor să ne pună în faţa faptului împlinit. Nu suntem de acord cu cele zece zile fără plată. Trebuie să se găsească soluţii astfel încât să se ajungă la o soluţie de compromis", a spus Marica, precizând că rectificarea bugetară se bazează foarte mult pe aplicarea cele 10 zile fără plată în sistemul bugetar.

Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea pe un proiect de Lege care prevede că ordonatorii principali de credite pot decide dacă angajaţii vor avea zece zile de concediu fără plată în intervalul septembrie - noiembrie, măsură în urma căreia ar urma să se economisească la buget 1,5 miliarde lei, potrivit calculelor Finanţelor.

Într-o altă întâlnire, la Ministerul de Finanţe, sindicatele, patronatele şi reprezentanţii Guvernului au discutat despre majorarea salariului minim şi concedierile din sistemul public. Nici pe aceste teme nu s-au înţeles. Patronatele au cerut ca de la anul salariul minim să fie de 650 de lei, sindicatele au propus 720 de lei, iar Guvernul a oferit cel mult 705 lei.
"Noi pentru moment rămânem în graficul pe care l-am prezentat, adică la 1 ianuarie acest parametru să fie 705 lei", a spus Marian Sârbu, ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că până în 2015 numărul posturilor din sistemul public va fi redus cu 300.000. Din 2010, susţin sindicatele, aproape 50.000 de bugetari vor fi concediaţi.