MENIU

Guvernul nu renunţă la taxa de solidaritate din care va majora salariile mici

Foto: NewsIn

Premierul nu renunţă la ideea de a-i obliga pe bugetarii cu salarii mari să devină "solidari cu statul". Adică, să rămână fără câteva mii de lei bune în ziua de leafă. Opoziţia, dar şi sindicatele au criticat ultima găselniţă a guvernului Boc de a face bani - taxa de solidaritate.

Mai exact cine lucrează la stat şi-l întrece la salariul pe Traian Băsescu, va fi taxat altfel. Cu 90% pe diferenţa dintre leafa sa şi cea a preşedintelui.

"Căutăm soluţii ca cei cu salarii mici să putem găsi majorări salariale în acest an măcar cu rata inflaţiei. O sursă ar fi această taxă de solidaritate", a declarat Emil Boc.

Guvernul doreşte ca banii strânşi de la românii avuţi să fie folosiţi pentru plata salariilor bugetarilor, a pensiilor sociale şi chiar la măririle de lefuri.

Datele oficiale ale Minsterului Muncii arată că puţini bugetari, printre care magistraţii, primesc salarii şi sporuri care depăşesc venitul lui Traian Băsescu. De exemplu- preşedintele Curţii Constituţionale. El căştigă cu 4.500 de lei mai mult decât Băsescu. Şi va pierde din leafă 4.000 de lei dacă taxa de solidariate va fi aplicată. Şi profesorii universitari care predau de peste 40 de ani ar putea pierde bani. Salariul lor va scădea de la 10.000 la 8.200 de lei.