MENIU

Guvernul Boc IV a depus jurământul. Băsescu: PNL poate veni oricând în Executiv

Emil Boc a jurat şi anul trecut
Guvernul Boc a depus jurământul

Cei 17 membri ai noului guvern Emil Boc au jurat credinţă patriei în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Miercuri seară a avut loc şi prima şedinţă a Executivului, una în care a fost adoptat bugetul de stat pe 2010. Miniştrii au preluat deja gestiunea instituţiilor pe care le vor conduce. Şeful Senatului, Mircea Geoană, a lipsit.

La câteva ore după ce a primit votul de învestitură al Parlamentului, cu un scor mai mare decât cel prevăzut, Cabinetul Emil Boc a depus miercuri jurământul de credinţă într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Rând pe rând,  cu mâna pe Biblie şi Constituţie, Emil Boc, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea, Daniel Funeriu sau Marko Bela şi-au reafirmat dragostea faţă de ţară. 11 din cei 17 membri ai Cabinetului au mai trecut cel puţin o dată prin acest ceremonial. La eveniment au asistat cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi Patriarhul BOR, Daniel. Şeful Senatului şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, a lipsit de la Palat.

Berceanu s-a bâlbâit uşor, aproape insesizabil. Preşedintele Traian Băsescu a avut câte un cuvânt de spus pentru fiecare ministru, care i-a predat jurământul scris. Lui Blaga i-a strâns ceva mai intens mâna, şefului de la Finanţe, Sebastian Vlădescu, i-a adresat un zâmbet larg. Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a venit îmbracată în negru. Doar pantofii erau gri.  Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a avut nevoie de foaie pentru a citi textul jurământului. L-a spus fără ezitare, pe de rost. Cel care a închis lista a fost noul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru.

Băsescu către miniştri: La orice solicitare de începere a urmăririi penale, voi opta pentru suspendare

\"Sunteţi azi la un moment zero al guvernării. Este o guvernare care începe în condiţii mai grele decât cea precedentă. Radiografia crizei este făcută şi toţi ştim evoluţiile. Azi ştim exact ce ne aşteaptă, iar speranţa mea este că veţi reuşi, ceea ce a reuşit într-o măsură destul de bună şi guvernul anterior, să diminueze efectele crizei. Îmi pun mari speranţa în acţiunea guvernamentală legată de modernizarea statului român, fie că vorbim de punerea în aplicare a rezultatele referendumului, de noua lege a educaţiei, de evoluţiile din sistemul de sănătate, de preocuparea pentru agricultură, fie că vorbim de industrializarea satului, toate acestea fac parte din proiectul de modernizare al statului român. Nu voi ezita să vă pun la punct cele şapte rapoarte ale comisiilor prezidenţiale care vizează aceste domenii şi pentru care există soluţii. V-aş ruga să plecăm de la premisa că deasupra partidelor este interesul naţional, nu plantarea de oameni ai partidelor în structuri poate fi o prioritate pentru un guvern care-şi propune reformarea statului. Aştept de la voi stabilirea standardelor de cost pentru administraţie, să găsiţi soluţia pentru până unde merge politicul în administraţie odată cu schimbarea guvernului. În administraţie trebuie să facem din competenţă o prioritate atunci când vorbim de aşezarea pe posturi a oamenilor. Împreună cu partidele aflate în opoziţie puteţi stabili nişte criterii\", a declarat preşedintele Traian Băsescu în discursul său după depunerea jurământului de către miniştri.

Băsescu a lansat şi un avertisment: \"Vă asigur de tot sprijinul meu, câtă vreme acţiunea va fi corectă şi justificată. Eu nu am obligaţii faţă de guvern, faţă de Parlament. Obligaţiile mele sunt faţă de cele 22 milioane de români şi faţă de cele peste 100 de articole ale Constituţiei. Nu mizaţi pe faptul că fiind un guvern cu un premier şi un număr de miniştri PD-L voi fi mai puţin exigent. Nimic din atitudinea mea legată de atitudinea mea faţă de miniştrii care intră în vizorul Parchetului. Pentru orice ministru se va solicita urmărirea penală, îl voi suspenda. Am multă încredere în dumneavoastră, puteţi rata doar dacă nu rămâneţi în programul de guvernare. Aveţi obligaţia să-l explicaţi foarte mult. Vă asigur că voi încerca să fiu un mediator şi în relaţia cu sindicatele, cu societatea. Mă voi implica în acest dialog ori de câte ori veţi considera că este necesar sau sindicatele o vor cere. Plec de la premisa că toţi suntem de bună credinţă. Succesul dumneavoastră este legat de capacitatea de a colabora cu Opoziţia\", a spus şeful statului.

Pe final, a exprimat şi o părere de rău: \"Regret lipsa din acest cabinet a PNL, iar oricând vor lua o altă decizie, eu voi fi deschis ca PNL să fie parte a guvernului.\"