MENIU

Guvernul Boc a adoptat bugetul de stat pe 2010: salarii şi pensii îngheţate şi zeci de mii de bugetari concediaţi

Guvernul Boc a aprobat bugetul pe 2010

Bugetul pe 2010, cel de care depind banii de la FMI, a fost adoptat miercuri seară, în prima şedinţă de guvern a noului Cabinet Boc. Documentul conţine măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor bugetare: salarii şi pensii îngheţate şi zeci de mii de angajaţi de la stat concediaţi.

Premierul a subliniat că Guvernul îşi propune pentru anul viitor să asigure o relansare a economiei naţionale pentru a pregăti consolidarea creşterii economice din anii următ0ri.

\"Accentul în 2010 îl vom pune pe susţinerea mediului de afaceri astfel încât să putem proteja şi crea noi locuri de muncă. Suntem convinşi că fără o susţinere eficientă a ceea ce înseamnă mediul de afaceri, investiţii publice masive, nu vom putea avea locuri de muncă, iar dacă nu vom avea locuri de muncă, nu vom avea resursele financiare necesare pentru plata salariilor, a pensiilor şi a alocaţiilor sociale ale statului. Dacă proiectul de buget va fi aprobat de către Parlament în forma pe care noi o propunem, vom avea resursele financiare asigurate în anul 2010 pentru tot ce înseamnă obligaţii sociale ale statului\", a mai spus Boc.

În 2010, taxa pe valoarea adăugată, cota unică de impozitare şi contribuţiile la asigurările sociale vor rămâne la acelaşi nivel. Totodată, neimpozitarea profitului reinvestit se va aplica şi anul viitor.

  • Cotă unică de 16%, despre care Boc a spus că este un instrument extrem de eficient pentru atragerea investiţiilor străine directe.
  • TVA de 19%, neschimbat, pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei
  • Inflaţie 3,7%
  • Creştere economică 1,3%

\"Vestea bună este că în 2010 nu vom avea scădere economică. În 2010, vom avea un început de creştere economică\", a mai spus Boc. De asemenea, a mai precizat că se va menţine pensia socială minimă de 350 de lei, cu posibilitatea de a fi majorată cu rata inflaţiei.

În privinţa numărului de şomeri, autorităţile spun că anul viitor vor fi mai puţini români fără loc de muncă. \"Rata şomajului va fi de 7,3 % faţă de 7,8%, cât am estimat anul acesta, şi nu vom avea un număr mai mare de 645.000 de şomeri\", a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Legea bugetului va fi suspusă votului Parlamentului la începutul lunii viitoare. Autorităţile speră ca pe 17 februarie să putem primi cele două tranşe de la FMI în valoare de 2,3 miliarde de euro.

Mai multe articole despre:
buget economie guvern Emil Boc şomeri cota unică TVA