MENIU

Guvernul austriac acordă prime de casare de 1.500 de euro

Foto: RTV

Programul "Rabla" se extinde în Europa. Pentru a relansa industria auto, guvernul austriac plăteşte o primă de casare de 1.500 de euro, pentru maşinile mai vechi de 16 ani, aflate încă în stare de funcţionare. Proprietarul unei astfel de maşini primeşte banii cu o condiţie: să-şi cumpere un autoturism nou, care să respecte normele de poluare în vigoare.

45 de milioane de euro investesc statul austriac şi industria auto din Austria în programul Rabla, care începe la 1 aprilie.

Guvernul austriac, care dă jumătate din bani, şi-a stabilit două obiective: să retragă astfel din circulaţie 30.000 de maşini poluante, dar şi să dea un impuls vânzărilor de maşini noi. Mai ales că, din cauza crizei, numărul înmatriculărilor a scăzut cu 16% în ultimele luni.

Guvernul de la Viena a importat practic modelul german. Berlinul acordă o primă de casare de 2.500 de euro, pentru maşinile mai vechi de 9 ani.

În Austria însă, programul Rabla a stârnit nemulţumirea unei asociaţii ecologiste, care ar vrea ca statul să acorde mai degrabă o primă de 100 de euro pentru cumpărătorii de biciclete. Sau pentru călătorii, care îşi iau abonament pe un an la tren.
Mai multe articole despre:
maşini Austria prima de casare