MENIU

Guvernul a adoptat astăzi bugetul pe 2009

Foto: NewsIn

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, proiectul de buget pe anul 2009. Actul normativ va fi trimis mâine spre adoptare în Parlament.

Cele 23 de măsuri anticriză asumate de Guvern au costuri bugetare de 51,9 miliarde lei (13 miliarde euro), din care cea mai mare parte reprezintă alocări pentru investiţii, ca stimulent pentru creşterea economică, arată un proiect elaborat de Finanţe, obţinut de NewsIn.

Proiectul, semnat de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi de cel al Justiţiei, Cătălin Predoiu, cuprinde un capitol separat cu măsurile anticriză asumate de Executiv.

"Pachetul de măsuri al Guvernului României pentru stimularea creşterii economice şi protejarea intereselor economice ale populaţiei" conţine trei tipuri de măsuri: pentru relansarea şi stimularea creşterii economice, pentru finanţarea economiei şi creşterea lichidităţii şi măsuri sociale.

Măsurile pentru relansarea şi stimularea creşterii economice, în valoare totală de 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro), cuprind în primul rând alocarea a 10,2 miliarde euro pentru investiţii, "reprezentând 20% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2009 şi 7% din PIB", se arată în document.

A doua măsură de acest tip prevăzută în proiect este perfecţionarea mecanismului de absorbţie a fondurilor comunitare, care include înfiinţarea unui grup interministerial pentru gestionarea aborbţiei fondurilor comunitare, subconducerea directă a primului ministru şi a vicepremierului.

O altă măsură cu impact asupra bugetului reprezintă neimpozitarea profitului reinvestit începând cu trimestrul al doilea al acestuian, care va costa bugetul 0,7 miliarde lei.

Pachetul include şi operaţionalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri şi înfiinţarea fondului de contragarantare, precum şi alocarea de la buget, în 2009, a aceluiaşi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca în 2008, respectiv 0,26 miliarde lei.

Pentru continuarea şi extinderea programului Rabla sunt prevăzute fonduri de 0,23 miliarde lei. Programul Rabla este disponibil, în acest an, pentru maşinile mai vechi de 10 ani, faţă de prevederea anterioară, care accepta doar autovehiculele mai vechi de 12 ani.

De asemenea, suma acordată pentru o maşină creşte de la 3.000 la 3.800 lei, iar numărul de autovehicule finanţare creşte cu 50%, la 60.000, de la 40.000 în 2008.

Ultimele trei măsuri de la prima categorie cuprinsă în proiectul de buget se referă la includerea în bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizarea infrastructurii feroviare publice - având ca indicatori de referinţă tona/km transportat - şi suplimentarea bugetului activităţii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetară din 2009.

Măsurile pentru finanţarea economiei şi creşterii lichidităţii,
în valoare de 8,77 miliarde lei (2,2 miliarde euro), includ în primul rând achitarea datoriilor administraţiei centrale şi locale către agenţii economici. Acestea însumează, după cum guvernul a anunţat deja, 7,7 miliarde lei şi vor fi plătite eşalonat. Potrivit Finanţelor, 1 miliard lei a fost deja plătit la finalul lunii trecute.

O altă măsură care vizează sprijinirea mediului de afaceri constă în compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat "şi în lunile ulterioare lunii în care s-a depus cererea de restituire, precum şi după expirarea termenului legal de 45 de zile".

Capitalizarea CEC Bank are prevăzut de la buget, aşa cum fusese anunţat anterior, 900 milioane lei, în timp ce Eximbank va fi capitalizat prin utilizarea dividendelor cuvenite statului, fondurile totale însumând 170 milioane lei. Statul prevede şi alocarea, pentru Eximbank, a unor fonduri publice pentru instrumente de asigurare şi garantare a operaţiunilor de export, precum riscul valutar sau cel de neplată.

Ultimele măsuri prevăzute la această categorie sunt accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene şi modificarea legii achiziţiilor publice pentru flexibilizarea procedurii, precum şi adoptarea legislaţiei privind parteneriatul public-privat în vederea creşterii investiţiilor private în infrastructură.

Măsurile sociale cuprinse în proiect, în număr de opt, costă 1,04 miliarde lei (260 milioane euro), din care 750 milioane lei merg la acordarea pensiei sociale pentru pensionarii cu venituri mici. Pensia minimă va fi de 300 lei începând din 1 aprilie şi de 350 lei din 1 octombrie.

O altă măsură socială este compensarea cu 90% din preţul de referinţă pentru medicamentele din lista B, pentru  pensionarii cu pensii de până la 600 lei.

Preluarea de către stat a contribuţiilor sociale pentru salariaţii în şomaj tehnic timp de trei luni ar urma să coste 100 milioane lei, iar susţinerea cu 50% a formării profesionale continue pentru angajaţi şi şomeri are alocat un buget de 13 milioane lei.

Guvernul va prelungi, în 2009, cu trei luni perioada de acordarea ajutorului de şomaj, măsura urmând să coste bugetul de stat 180 milioane lei în acest an.

Alte măsuri considerate "sociale" constau în propunerea guvernului de îngheţare a salariilor demnitarilor în 2009 şi acordarea statutului de utilitate publică pentru comitele sectoriale pentru formare profesională.

După 15 aprilie urmează să fie declanşat mecanismul de consultare cu partenerii sociali pe tema creşterilor sociale din 2009, până la acea dată majorările fiind blocate.

Mai multe articole despre:
buget guvern