MENIU

Guvernele Ungariei şi Republicii Cehe au anunţat planurile anticriză

Foto: RTV

Reforme fiscale şi sociale profunde în Ungaria, măsuri anti-şomaj în Republica Cehă. Guvernele celor două state au anunţat luni planurile cu care speră să reducă la maxim posibil impactul crizei economice.

Măsurile anti-criză prezentate Parlamentului de premierul ungar Ferenc Gyurcsani se axează pe menţinerea deficitului bugetar al ţării în limita maximă de 3%, impusă de Pactul de Stabilitate.

Impozitul pe profit pentru firme este redus cu 5%, ceea ce ar trebui să ducă la salvarea a zeci de mii de locuri de muncă. La fel de important, TVA va creşte, în Ungaria, de la 20 la 23%. Totodată, preţurile produselor din alcool, tutun şi petrol vor fi majorate cu 3 până la 7%.

În Republica Cehă, premierul Mirek Topolanek a prezentat un plan de aproape 3 miliarde şi jumătate de dolari, care pune accent pe scăderea contribuţiilor sociale şi a impozitelor pentru societăţi.

În plus, măsurile luate de cehi includ garantarea împrumuturilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii sau pentru investiţii în reţelele publice de transport.

Premierul ceh a atras însă atenţia că este posibil ca deficitul bugetar să depăşească pragul de 3% al pactului pentru Stabilitate. Comisia Europeană a avertizat că va verifica şi sancţiona statele care depăşesc acest prag, între care Franţa, Spania şi Grecia.