MENIU

Gușă: Cei care conduc TVR pe banii noștri încearcă s-o subjuge pentru PSDragnea

Scandalul care zguduie TVR, în care șefa televiziunii este acuzată că face presiuni asupra propriilor jurnaliști, are puterea de a-i determina pe oamenii de media să devină solidari, este de părere Cozmin Gușă. Totodată, consultantul politic a explicat, la Realitatea TV, care pot fi consecințele publicării înregistrărilor cu Doina Gradea promise de realizatorul Dragoș Pătraru.

”Înregistrarea este un material jurnalistic de calitate, pentru care Dragoș Pătraru și echipa lui trebuie felicitați, pentru că astea sunt armele jurnalistului atunci când consideră că unele drepturi sunt încălcate, că sunt excese din partea puterii sau din partea unei conduceri mandatate pe banii statului român să administreze ceva”, este de părere Cozmin Gușă.

Politicienii nu au ce căuta în acest scandal, subliniază consultantul politic, deoarece toți, cum au ajuns la putere, au făcut ce face PSD acum. 

”Fiecare, pe rând, cum a ajuns într-o postură de dominanță guvernamentală a făcut mai mult sau mai puțin cam același lucru pe care-l face PSDragnea acum și reprezentanții acestor partide, chiar din Opoziție, în consiliile de aministrație nu au făcut altceva decât să stea în complicitate cu conducerile televiziunilor publice să le fie bine și lor, să aibă și ei loc la mediatizare, să se pună bine cu cei care conduc și executiv”, arată Gușă.

Jurnaliștii nu primesc aceste dovezi false de solidaritate, atrage atenția consultantul politic.

”Lacrimile astea de crocodil ale celor din Opoziție la adresa opresiunii asupra unor jurnaliști nu-și au rostul și nu le primim. Noi, jurnaliștii, nu primim aceste dovezi false de solidaritate, pentru că nu sunt conforme”.

Situația este critică pentru că avem de-a face cu atacarea unei insule de normalitate la TVR, subliniază Cozmin Gușă.

”Dragoș Pătraru și echipa lui au creat acolo o insulă de normalitate și indiferent cine a fost la putere a îndrăznit să critice - și bine a făcut, pentru că asta este datoria celor care realizează genul de emisiuni prin care Dragoș Pătraru s-a remarcat-. Spun asta din postura în care am fost de multe ori eu ținta atacurilor lui Dragoș Pătraru. Le-a făcut cu umor de calitate; a avut relativ dreptate de câteva ori. Atunci când n-a avut dreptate n-am intervenit, era doar o imposibilitate de a se informa asupra a ceea ce se întâmplase de fapt - care mă viza pe mine sau viza Realitatea -. Dacă m-aș fi considerat afectat cred că aș fi cerut un drept la replică sau l-aș fi sunat pentru o discuție, dar în niciun caz să-l presez în vreun fel sau altul că o să folosesc alte unelte jurnalistice”, afirmă consultantul politic. 

Cozmin Gușă consideră că societatea românească ”este bolnavă” și pentru că jurnaliștii n-au știut să fie solidari și foarte mulți au devenit niște ”flașnete”, oameni care nu-și mai respectă meseria. ”Doar pentru că patronul are un interes și jurnalistul vrea să-i meargă bine s-a înclinat în fața unor presiuni”, spune Cozmin Gușă.

Consultantul politic subliniază că exemplul de acum, în care Doina Gradea a jignit un reporter TVR pentru că a adresat întrebări incomode social-democratei Gabriela Firea, ar trebui să-i facă pe jurnaliști să fie solidari. ”Jurnalismul este dominat de un interes in favoarea cetățeanului, iar asta se vede din ce în ce mai puțin”, afirmă Gușă.

Dragoș Pătraru a făcut bine că a publicat înregistrarea în care Gradea refulează la adresa propriilor jurnaliști, spune consultantul politic. 

”Pătraru este cea mai proaspătă și consistentă apariție pe acest tronson al pamfletului de bună calitate. El și-a adunat un public consistent indiferent de televiziunile unde a activat. Dacă TVR i-au luat pe Pătraru și pe echipa lui l-au luat pentru publicul de calitate pe care el îl are. Impresia mea a fost că și-au văzut de meserie, cât ar fi putut în cadrul de la TVR, și în momentul în care au deranjat anumite personaje de la vârful partidului au avut probleme”, precizează Gușă. 

Rușinea - consideră acesta - este a Doinei Gradea.

”A lucrat mult timp în presa privată. Nu are nicio scuză că n-ar ști cum se administrează editorial o televiziune, mai ales când trebuie să respecte criterii date de respectul pentru cetățean. Problema nu e a neștiinței - vorbim de un personaj care știe ce este presa liberă, care s-a înclinat în fața avantajelor de a fi alături de Dragnea și ai săi. Se face de rușine în fața celor cu care a lucrat 25 de ani”, menționează Cozmin Gușă. 

”Trebuie să analizăm felul în care cei care conduc TVR pe banii noștri încearcă s-o subjuge pentru PSDragnea”, conchide consultantul politic. 

Scandalul ”cap de porc” zguduie TVR. Se cere demisia Doinei Gradea, acuzată că o protejează pe Firea