MENIU

Grupul AIG îşi va schimba numele şi va fi divizat, potrivit directorului executiv

Foto: napocanews.ro

Asiguratorul american AIG, salvat anul trecut de la faliment de guvernul american, îşi va schimba numele şi se va împărţi în mai multe divizii, a declarat joi directorul executiv al grupului, Edward Liddy, în cadrul unei audieri la Congres, relatează AFP.

"Compania va fi mai mică până la finalul lui 2009, urmând să se micşoreze în continuare în 2010", a declarat Liddy. El a adăugat că "reducând dimensiunile companiei, reducem riscurile".

Anterior, Liddy le-a spus parlamentarilor că divizia financiară AIG Financial Products, ce s-a aflat la originea problemelor grupului, are în continuare o expunere de 1.600 miliarde dolari la contractele riscante.

"Încerc cu disperare să evit o prăbuşire necontrolată a acestei companii", a declarat el.

Contractele încheiate de AIG pentru protejarea investitorilor în caz de nerambursare a plasamentelor riscante au stat la baza pierderilor uriaşe de 99,3 miliarde dolari înregistrate anul trecut.

Închiderea acestei surse de pierderi va dura patru ani, a estimat Libby.

Directorul grupului a declarat şi că numele AIG nu va fi păstrat. "Numele AIG este atât de afectat şi căzut în dizgraţie, încât va trebui probabil să îl schimbăm", a spus el.

Liddy a precizat că grupul va vinde active şi că asiguratorul "nu va mai exista sub aceeaşi formă pe care a avut-o în ultimii 90 de ani".

Marţi seara, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a anunţat că firma trebuie lichidată "în mod ordonat", pentru a proteja contribuabilii americani. Geithner a spus că este în căutare de metode care să accelereze acest proces.

AIG  anunţat în aceeaşi zi că ar putea să-şi vândă sediul din New York şi că a vândut deja acţiunile deţinute în cadrul a trei fabrici de panouri fotovoltaice din Spania.

Fabricile au fost evaluate la circa 300 milioane euro, însă suma obţinută de AIG din vânzarea fondului britanic de investiţii HG Capital nu a fost dezvăluită.
Mai multe articole despre:
divizare AIG schimbare de nume