MENIU

Gripa porcină va ajunge în România în două-trei săptămâni, iar unii specialişti prognozează că, în mai, vor fi mai multe cutremure în Vrancea, se scrie în presa de astăzi

Foto: mediapres.ro

Gripa porcină a ajuns în Europa

Răspândirea rapidă în lume a cazurilor suspecte de gripă porcină a pus în alertă şi România. Oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi Siguranţei Alimentelor (ANSVSA) au anunţat că vor face controale printre animalele vii, iar în opt puncte de fronieră se vor face inspecţii. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii pregăteşte infrastructura pentru a acţiona în cazul în care şi la noi vor apărea cazuri suspecte. În plus, toţi bolnavii care au semne de gripă vor fi obligatoriu internaţi în spital. „Orice persoană care prezintă semne de gripă şi care a călătorit, în ultima perioadă, în zonele afectate din SUA şi Mexic, trebuie să se prezinte la medic”, au transmis ieri membrii comitetului de coordonare al Ministerului Sănătății. Simptomele includ febra, durerile, secreţiile nazale, durerile în gât, greaţa, vărsăturile, diareea, precizează Evenimentul Zilei.

România se apără de gripa porcină cu fluturaşi, covoraş ud şi „vigilenţă mărită“

Gripa porcină a ajuns în Europa după ce a omorât 103 oameni şi a îmbolnăvit alţi 1.600 în Mexic. Astfel, în Spania, un caz a fost confirmat şi alte 19 sunt suspecte. A fost suficient ca majoritatea statelor lumii să intensifice controalele pe aeroporturi şi să interzică importurile de carne din Mexic. Gripa umană cu tulpini de origine porcină se manifestă ca o gripă obişnuită. Astfel, o persoană care va contracta virusul H1N1 de tip A va face febră mare, de 39-40°C, va avea o alterare a stării generale şi va avea dureri musculare şi articulare. Din acest motiv, autorităţile aeroportuare urmăresc să depisteze pasagerii „calzi”, deci posibili infectaţi, cu ajutorul unor scanere termice, deja instalate pe aeroporturile din Sofia și Belgrad, de exemplu. Purtătorul de cuvânt al aeroportului „Henri Coandă”, Valentin Iordache, spune că ideea este bună, dar că aeroportul nu are în dotare asemenea aparate. De aceea, autorităţile române vor lupta împotriva gripei porcine cu tradiţionalele covoraşe de cauciuc îmbibate cu dezinfectant, peste care vor trece pasagerii, „calzi” sau „reci”. Totuşi, conform declaraţiilor oficialilor, la acestea se va adăuga şi o „vigilenţă sporită”. Măsurile antigripă porcină a României prevăd şi tipărirea de fluturaşi publicitari care să conţină descrierea simptomelor bolii, dar, deocamdată, nu se ştie când vor fi tipăriţi şi cum vor fi distribuiţi, scrie Gândul.

Atenţionare europeană: Virusul H1N1 va lovi România în trei săptămâni

Autorităţile din întreaga lume sunt în stare de alertă din cauza aşa-numitei „gripe porcine”, care ucide unul din zece bolnavi. Deşi în România nu există nici un caz înregistrat, experţii europeni au atenţionat deja autorităţile române asupra unui potenţial risc de contaminare în următoarele două-trei săptămâni. Surse avizate susţin însă că nu este exclus ca gripa porcină să intre pe teritoriul României zilele acestea, boala răspândindu-se foarte repede, menţionează Gardianul. Deşi virusul nu se transmite prin consumul cărnii de porc, ci doar de la om la om, ANSVSA ia măsuri de control şi supraveghere care alertează populaţia şi dau peste cap afacerile din sector.

Avioane de partid: două aeroporturi pentru Braşov

Cele două tabere politice care s-au contrat dur în ultimii doi ani pe seama construirii unui aeroport la Braşov s-au întâlnit ieri, pentru a cădea la o înţelegere. În urma discuţiilor, lucrurile s-au lămurit de ambele părţi. Astfel, Braşovul va avea două aeroporturi, unul susţinut de PNL şi PSD şi altul al PDL, mai mic. Cele două aeroporturi sunt despărţite doar de un drumeag prăfuit, dar au în comun numeroase elemente suspecte. Finanţarea obiectivului PNL-PSD este asigurată majoritar de autorităţile locale, însă la repartizarea profitului majoritatea o primeşte o firmă canadiană implicată în proiect. De cealaltă parte, PDL-iştii au blocat proiectul concurent, printre altele, pe motiv că nu are aprobarea CSAT, necesară pentru că „muşcă“ din terenul fabricii militare de la Ghimbav, dar nu mai vorbesc de nici o asemenea aprobare când vine vorba de aeroportul lor, deşi acesta se construieşte exact pe pista şi pe infrastructura aceleiaşi fabrici, dezvăluie Cotidianul.

Foşti securişti dezvăluie secretele microfoanelor din casele noastre

Ascultarea convorbirilor private a fost şi a rămas unul dintre subiectele cele mai controversate şi mai misterioase ale României. El ţine nu doar de trecut, ci şi de prezent. Toate marile anchete de corupţie din ultima vreme s-au bazat pe informaţiile obţinute prin interceptarea unor conversaţii. Din acest motiv, există aproape o obsesie printre oamenii importanţi din ţara noastră că sunt ascultaţi în permanenţă, chiar şi în cele mai intime momente. Proporţiile pe care le-a luat această frică se datorează şi faptului că nici până astăzi nu am aflat cât de mult a reuşit în trecut Securitatea să ne intre în case. Câţi oameni erau ascultaţi? Mii, zeci de mii, sute de mii, milioane? Şi cum ne ascultau? Puteau să ne intercepteze permanent? Ce s-a intamplat după 1990 cu dispozitivele de ascultare? Se mai găsesc ele şi astăzi în unele locuinţe? România Liberă a încercat să răspundă la aceste întrebări. Jurnaliştii au stat de vorbă cu mai mulţi foşti ofiţeri din Securitate, care au dezvăluit cât era de complexă şi cât de multe persoane erau implicate în această activitate. Din interviurile luate acestor specialişti – şi care vor fi publicate în mai multe numere ale ziarului – reiese că în multe locuinţe mai există încă aparatura de ascultare montată înainte de 1989 şi care a continuat să funcţioneze şi după Revoluţie, până la „epuizarea tehnică şi biologică".

Reformă în Justiţie sau adio bani de la UE

Comisia Europeană a adoptat un memorandum conform căruia fondurile acordate României sunt condiţionate de reforma din Justiţie. Măsura fără precedent a Comisiei Europene a venit pe fondul unui raport al Centrului de Studii Politice din Bruxelles. Documentul reprezintă o evaluare independentă şi conţine studii de caz pentru România şi Bulgaria, precizează Adevărul. Raportul recomandă oficialilor europeni prelungirea monitorizării pe Justiţie cu încă cel puţin trei ani în cazul României. Primul efect a fost memorandumul Comisiei Europene prin care suma de 5 miliarde de euro, ce ar trebui acordată României în mod suplimentar faţă de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, este condiţionată de progresele luptei împotriva corupţiei. Europarlamentarul Adrian Severin susţine că a aflat de această decizie din surse bine informate şi a menţionat că memorandumul va fi adoptat în perioada următoare şi de Consiliul European.

Petrom urcă spre recordul absolut de 50.000 de litigii cu angajaţii

Acţionarii companiei Petrom, parte a grupului austriac de petrol şi gaze OMV, se întrunesc astăzi pentru a aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs şi rezultatele anului trecut, într-un context în care liderul pieţei petroliere interne se confruntă cu o avalanşă de pretenţii din partea foştilor şi actualilor angajaţi privind plata unor prime considerate restante, ajungând în prezent la aproximativ 50.000 de dosare. „Dacă în februarie compania ajunsese la un bilanţ de 20.000 de litigii în curs sau finalizate, acum despre Petrom se poate spune că este implicată în aproximativ 50.000 de dosare de muncă, pentru că, de la primele de Crăciun şi de Paşte, acum procesele s-au extins la prime de gaze sau de murături etc. Unele procese s-au finalizat, altele sunt în curs, dar cert este că numărul lor creşte pe zi ce trece", au declarat pentru Business Standard surse din piaţa avocaturii. Petrom a făcut anul trecut provizioane de circa 353 mil. euro, ca o măsură de siguranţă în cazul în care pierderea unor procese derulate în justiţie va conduce la plata unor sume foarte mari de bani către foşti sau actuali angajaţi. Compania a pierdut până în prezent o serie întreagă de litigii.

Băieţi, e criză de bani!

Adio circ, adio mici şi bere gratis în campanie. Firmele private strânse cu uşa să cotizeze la puşculiţa de partid n-au de unde să mai dea. La presiunile politicienilor, oamenii de afaceri vin cu bilanţurile contabile care arată că nu există lichidităţi. „La Guvern, au apărut hărţi ale societăţilor care cotizează şi a celor care nu o fac. Sunt diferenţiate cu buline de diverse culori, pentru ca fiecare partid să vadă pe ce mizează“, au dezvăluit surse din PSD pentru Ziua. „Se fac presiuni asupra firmelor ce se ocupă cu procesarea alcoolului, dar şi a celor din construcţii care urmează să primească contracte de la stat“, mai arată sursele citate. Prima mişcare a fost ordonanţa privind deconcentratele care va aduce în posturi o armată de 15.000 de activişti PDL şi PSD ce se vor ocupa cu strângerea de fonduri. Campania pentru europarlamentare va costa PSD şi PDL între trei şi cinci milioane de euro, iar PNL şi-a propus să cheltuie un milion. Miza cea mare o reprezint însă alegerile prezidenţiale din toamnă.

Combinaţii cu hoţii lui Becali

Lovitură de teatru în cazul furtului maşinii lui Andrei Hrebenciuc: principalul suspect are legături cu mafia din Chitila. Surse apropiate anchetei au declarat ziarului Cancan că bărbatul bănuit de furt este recidivist şi a fost lăsat liber de judecători după comiterea unei infracţiuni similare! Ancheta în cazul furtului maşinii lui Andrei Hrebenciuc a intrat pe o pistă care duce către o grupare mai mare de hoţi de maşini, din care ar face parte inclusiv cei care i-au furat Mercedes-ul lui Gigi Becali! Această bandă îşi are cartierul general în nordul Capitalei, mai precis în Chitila.

„Vom avea multe cutremure în luna mai”

Încă două cutremure au fost înregistrate duminică noaptea în epicentrul din Vrancea. Aşa cum ziarul Libertatea a arătat în numărul de ieri, românii trebuie să se aştepte că mai va fi o lună foarte periculoasă din punct de vedere seismologic. Plăcile tectonice sunt tensionate în Vrancea, iar energia se va elibera fie prin multe cutremure mici, fie printr-un cutremur mare. „În noaptea de duminică spre luni au avut loc alte două seisme, cu intensitatea de 3,1, respectiv, 3,6 pe scara Richter. Epicentrul acestora a fost în exact acelaşi punct geografic, lucru care ne îngrijorează, deoarece este clar că acolo există o tensiune, deci vom avea mai multe cutremure în luna mai. Am mai avut ceva asemănător între anii 2004 şi 2006, când zona Vrancea şi-a eliberat energia acumulată printr-o sumedenie de seisme de mică putere”, a declarat Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată (IRSA).
Mai multe articole despre:
presă realitatea.net sinteza presei