MENIU

GREVĂ ÎN INSTANŢE: Magistraţii bucureşteni au anunţat că vor judeca doar urgenţele şi boicotează alegerile

Foto: www.iguanabio.com

Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, ca, de la 1 septembrie, să îşi restrângă la minumum activitatea, să nu mai facă parte din birourile electorale, iar procesele vor primi termene direct în 2010.

Adunarea Generală, care îi reprezintă şi pe magistraţii din judecătoriile de sector şi Tribunal, a hotărât mai multe forme de protest, care vor începe, de la  1 septembrie, cu judecarea numai a cauzelor penale privind starea de arest. Restul dosarelor vor fi amânate pentru 2010. De asemenea, magistraţii nu vor face parte din birourile electorale. Ei nu vor judeca nici contestaţiile electorale.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, magistraţii au stabilit că nu vor mai accepta să judece aşa de multe dosare, chiar şi după terminarea protestelor. Astfel, fiecare instanţă ar urma să stabilească numărul cauzelor care vor intra rol în fiecare şedinţă.

Tot pentru perioada de după protestele anunţate pentru 1 septembrie, judecătorii au decis să încheie şedinţele de judecată la ora 14.30, ca până la 16.00 să poată delibera şi astfel programul lor de muncă să nu depăşească opt ore.

Începând cu data de 1 septembrie, personalul auxiliar va refuza orice activitate cu publicul.

De asemenea, Adunarea Generală a decis sa trimită o scrisoare deschisă Parlamentului şi Guvernului, în care să comunice că vor protesta până când Legea unică de salarizare va fi modificată pentru ca puterea judecătorească să aibă aceeaşi coeficienţi la salariu ca şi celelelate puteri. Participanţii la întâlnirea de vineri, care a durat trei ore, au atras atenţia că există discrepanţe chiar şi între salariile magistraţilor.

Magistraţii au acuzat CSM de atitudine obedientă, în contextul discuţiilor privind modificarea Legii unice de salarizare.
Mai multe articole despre:
grevă magistraţi protest judecată birou electoral