MENIU

Green Report: Ca să merg în momentul de faţă la picnic trebuie să ştiu 15,16 legi şi ordine ale Ministerului Mediului

Foto: rd.com

Corneliu Belciug, directorul editorial al Green Report şi directorul de programe în cadrul asociaţiei de protecţia mediului Green Revolution, a declarat vineri dimineaţă la Realitatea TV că legea picnicului este necesară întrucât, în momentul de faţă, pentru a merge la iarbă verde este necesar să cunoaştem 15,16 legi şi ordine ale Ministerului Mediului.

"Nu pot să merg cu un top de legi la subraţ la picnic. Dacă eu vreau să mă duc pe marginea unui râu, cum pot să ştiu dacă pot să fac picnic? Trebuie să ştiu sub ce regim este terenul. Autorităţile locale sunt cele care trebuie să decidă dacă pot fi făcute zone de picnic, dacă au capacitatea să serviseze locurile respective", a declarat Corneliu Belciug.

Belciug i-a cerut lui Eduard Diaconeasa, coordonatorul Ministerului Mediului, să îi dea o soluţie care să rezolve pe termen scurt problema deşeurilor lăsate de turişti în zonele verzi, însă Diaconeasa a pasat responsabilitatea autorităţilor locale şi nu a dorit să mai discute pe acest subiect, precizând că detaliile sunt de ordin tehnic.

Întrebat dacă nu este mai simplu ca toate legile să se regăsească într-un singur act normativ, coordonatorul Ministerului Mediului a declarat că este dificil, întrucât atunci când mergi la picnic ai multe domenii de reglementare, cum ar fi protecţia mediului, protecţia apelor ."Este dificil de modificat toate aceste legi doar pentru a atinge un scop care poate fi atins şi altfel. Aceste reglementări deja exstă, nu mai trebuie să facem o lege pentru a aplica legile", a spus Diaconeasa.

Potrivit proiectului Legii Picnicului, consiliile locale care au în grijă spaţiile verzi vor trebui să amenajeze zone specifice pentru picnic, îngrădite, dotate cu puncte de colectare selectivă, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietriş, fie echipate cu grătare, precum şi locuri de parcare. Acestea vor trebui şi păzite.