MENIU

Grădiniţa unei comune din Mureş se află în aceeaşi clădire cu un bar

Foto: Realitatea Tv

La parter cârciumă, la etaj grădiniţă. Zeci de copii din localitatea mureşeană Băgaciu, învaţă într-o clădire insalubră, în care funcţionează şi un magazin în care se servesc băuturi alcoolice. Ba mai mult, cei mici folosesc aceeaşi toaletă ca şi clienţii magazinului sătesc. Părinţii elevilor sunt revoltaţi, însă autorităţile spun că nu au cum să rezolve problema, deocamdată.

Potrivit legii, în şcoli şi grădiniţe este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice, iar barurile trebuie amplasate la 500 de metri distanţă faţă de unităţile de învăţământ. La Băgaciu, legea nu are valoare.

"Sunt foarte nemulţumită, că oamenii care consumă băuturi alcoolice la magazinul de jos, frecventează curtea grădiniţei şi folosesc şi toaleta noastră", a declarat Iustina Hălmaciu, educatoare Grădiniţa Iernut.

Primarul spune că ar muta grădiniţa. Nu are însă unde.

"Îmi pare rău pentru că de doi ani jumătate ne chinuim să construim noua grădiniţă şi probabil aţi văzut suntem la nivel de fundaţie", a precizat Ioan Aldea, primar comuna Băgaciu.

Nici Inspectoratul Şcolar nu vede o rezolvare a situaţiei.

"Sunt probleme care aparţin administraţiei locale. Inspectoratul nu poate ajunge în fiecare unitate în timp ciclic să vedem ce se întâmplă", a afirmat Dumitru Matei, inspector şcolar general ISJ Mureş.

Cum pentru problema de la Băgaciu nu are nimeni vreo rezolvare, cei mici vor continua să înveţe în aceleaşi condiţii. Cu acceptul autorităţilor.