MENIU

Gorbaciov nu credea că Zidului Berlinului va cădea până în secolul XXI

Foto: RTV

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut luni că nu credea că Zidul Berlinului va cădea înainte de secolul al XXI-lea, relatează AFP.

"(Fostul cancelar german Helmut - n.red.) Kohl şi cu mine am crezut că acest lucru nu se va întâmpla înainte de secolul al XXI-lea. Nu am fost chiar clarvăzători", a afirmat Gorbaciov, care participă la Berlin, la festivităţile care marchează 20 de ani de la căderea Zidului.

Dar "era previzibil că acea epocă urma să se termine", a adăugat el, subliniind că a dezbătut în aproape fiecare zi din lunile dinainte de căderea Zidului problema germană.

Laureatul premiului Nobel pentru pace Muhammad Yunus, cunoscut ca "bancherul săracilor", a apreciat la rândul său că lecţia care trebuie învăţată este că "zidul sărăciei", precum cel care a separat Estul de Vest, poate să cadă într-o zi. "Toate zidurile aflate în picioare astăzi pot să aparţină într-o zi unui muzeu", a spus el, în marja ceremoniilor de la Berlin.

Circa 100.000 de persoane s-au strâns la Berlin, pentru ceremonii

Circa 100.000 de persoane s-au strâns luni seară, în ploaie, de-a lungul celor 1.000 de piese gigantice de domino instalate în centrul Berlinului, care urmează să fie dârâmate pentru a simboliza căderea Zidului, au anunţat organizatorii ceremoniilor, citaţi de AFP.

"Suntem aproximativ 100.000 de persoane de-a lungul galeriei de piese de domino", între Potsdamer Platz şi Reichstag, a declarat o purtătoare de cuvânt a societăţii responsabile cu acest eveniment, puţin după ora locală 18 (19.00 ora României), cu două ore înainte de dărâmarea primelor piese.

În total, "mai multe sute de mii de persoane" au venit deja pentru a vedea aceste dominouri colorate, decorate de amatori din lumea întreagă, după instalarea lor vineri în centrul capitalei germane, a subliniat ea.

Trecătorii s-au plimbat în weekend de-a lungul acestei galerii în aer liber.

Poliţia a refuzat orice comentariu privind cifrele şi orice estimare pentru sărbătoarea organizată lângă Poarta Brandebourg, cu muzică şi focuri de artificii.

"Până în prezent, totul pare bine, nu a fost nicio ciocnire. Este foarte obositor pentru noi, dar totul merge bine", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Berlin.