MENIU

Google se alătură demersului european înaintat împotriva Microsoft

FOTO: Surrealink

Google a anunţat că se alătură demersului european ce are ca scop obligarea gigantului de software Microsoft să îşi deschidă sistemul de operare pentru mai multe programe de navigare pe internet.

"Internet Explorer, programul de navigare Microsoft, este ataşat principalelor sisteme de operare ale grupului, ceea ce îi oferă un avantaj neloial în faţa altor programe de navigare", a declarat un oficial Google, Sundar Pichai, pe blogul oficial al companiei.

Google, iniţial un motor de căutare, ce îşi extinde acum activitatea în toate domeniile informatice pentru a concura cu Microsoft pe mai multe planuri, a lansat în septembrie programul de navigare Chrome, a cărui cotă de piaţă rămâne confidenţială.

Grupul Mozilla, al cărui program Firefox are din ce în ce mai mulţi utilizatori, este de asemenea asociat demersului european, a subliniat Pichai.

"O concurenţă mai mare va aduce mai multe inovaţii atât programelor de navigare cât şi internetului, permiţând paginilor să fie afişate mai rapid şi oferind noi tipuri de utilităţi interactive şi de aplicaţii", a adăugat Pichai.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat marţi că "Executivul ar putea solicita grupului Microsoft să le ofere utilizatorilor posibilitatea efectivă de a alege programul de navigare pe care vor să îl instaleze în cadrul Windows, în locul programului Internet Explorer, şi pe care vor să îl seteze ca program principal de navigare".

Acesta a precizat că soluţia va fi pusă în practică în cazul în care acuzaţiile formulate la mijlocul lunii ianuarie vor fi sprijinite de decizia Comisiei.

Autorităţile de la Bruxelles au reproşat deja grupului Microsoft că abuzează de poziţia dominantă a sistemului de operare Windows, instalat pe circa 90% dintre computerele personale din lume, prin instalarea automată a programului de navigare Internet Explorer.
Mai multe articole despre:
Microsoft internet google browser Firefox explorer Chrome