MENIU

Google Books este acuzat că a piratat autori chinezi

FOTO: REALITATEA.NET

Societatea drepturilor de autor pentru operele scrise în China a acuzat gigantul american Google că a piratat mii de cărţi fără a fi fost autorizat în prealabil să le includă în librăria sa online, transmite AFP.

Cel puţin 17.922 de cărţi au fost scanate şi încorporate în catalogul online al  Google Books, a afirmat organizaţia. "Google a violat o regulă larg acceptată în materie de copyright, conform căreia este necesară o autorizaţie înainte de a scana şi utiliza operele protejate", a explicat directorul general adjunct al societăţii  Zhang Hongbo.

Potrivit lui Zhang, cel puţin 570 de autori chinezi sunt vizaţi. "Niciunul dintre scriitorii pe care i-am contactat nu ne-au spus că au avizat Google să utilizeze munca lor" şi nici nu au fost plătiţi pentru asta, a adăugat Zhang, iar lista autorilor şi editorilor păgubiţi creşte în fiecare zi.

Societatea ar vrea să ajungă la un acord amiabil cu Google, dar nu exclude, totuşi, procedee judiciare. Niciun responsabil Google nu a putut fi contactat de AFP.

Din anul 2005 până în prezent, Google a digitalizat milioane de opere protejate de drepturi de autor. La finele lui 2008, consorţiul a ajuns la un acord cu deţinătorii de drepturi de autor americani, dar echivalenţii lor europeni au rămas suspicioşi faţă de proiectul Google Books.

Comisia Europeană trebuie să ia în discuţie acest subiect.

Mai multe articole despre:
cărţi scriitori Comisia Europeană chinezi