MENIU

Google, amendat cu 300.000 de euro pentru falsificarea cărţilor franceze

Francezii nu vor să facă parte din biblioteca digitală Google.

Planurile Google de a digitaliza biblioteca mondială au mai primit o lovitură: o instanţă pariziană a decis că gigantul american trebuie să plătească amenda către editura franceză La Martinière.

Compania americană trebuie să plătească 300.000 de euro către grupul La Martinière, sumă care reprezintă daune şi dobânzile aferente pentru \"falsificare\", mai exact digitalizarea fără permisiune a unor cărţi scoase de editura Éditions du Seuil.

Google va trebui să renunţe la proiectul de digitalizare a volumelor franceze dacă nu doreşte să fie din nou sancţionată, spune Le Monde. Compania americană a mai fost obligată să plătească 10.000 de euro pe zi în cazul în care întârzie suprimarea volumelor în cauză din propria bază de date, arată BBC News.

\"Cititorii francezi sunt în pericol să rămână fără acces la o cantitate consistentă de informaţie şi să piardă astfel teren faţă de restul utilizatorilor de internet\", declară un reprezentant Google. \"Decizia arată că Google nu este regele lumii şi că nu poate tot ce îi trece prin cap\", spune în replică un editor francez.

Decizia instanţei din Hexagon ar putea avea implicaţii majore în planurile Google de a digitaliza cărţile din întreaga lume. Compania are deja încheiată o înţelegere cu editorii şi autorii din SUA pentru digitalizarea cărţilor de peste Ocean, dar momentan se află în renegocieri cu justiţia americană care a ajuns la concluzia că pactul afectează legea anti-monopol.