MENIU

Gheorghe Pogea: Orice împrumut extren este destinat finanţării investiţiilor

foto: NewsIN
Pogea: A spune că pentru 2009 aceşti bani sunt utilizaţi pentru plata pensiilor şi salariilor este o mare minciiună

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, spune că banii din împrumuturile externe se duc către investiţii, nu către salarii sau pensii. Afirmaţia lui Pogea îl contrazice pe Mircea Geoană care a spus că fără banii din a doua tranşă de la FMI nu se vor putea plăti pensiile şi salariile.

"Până acum Guvernul României nu a tras decât 1,5 miliarde euro de la CE, din crae mai sunt încă neutilizaţi între 800 şi un miliard de euro. Din câte ştiu eu până acum s-au plătit toate pensiile şi toate salariile. Banii de la FMI, cele cinci miliarde care au intrat în luna mai au fost utilizaţi în excusivitate de BNR. Destinaţia lor a fost stabilizarea cursului şi consolidarea rezervelor. Doar următoarele două tranşe în urma discuţiei cu FMI, cea din 23 septembrie şi din 15 septembrie, am solicitat să o le folosească Guvernul pentru a-şi micşora cheltuielile cu dobânzile având în vedere că rezervele băncilor internaţionale sunt suficiente", a replicat Gheorghe Pogea, ministerul Finanţelor, care a subliniat că "a spune că pentru 2009 aceşti bani sunt utilizaţi pentru plata pensiilor şi salariilor este o mare minciiună". 

Pogea a mai spus că deşi situaţia economică este dificilă, veniturile publice ale bugetului general consolidat pe primele opt luni sunt mai scăzute cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar orice împrumut extren este destinat finanţării investiţiilor.   

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a spus că întregul context economic al contractării împrumutului "ţine de o anumită dificultate financiară în care se află România şi orice criză politică are efecte în ceea ce priveşte capacitatea de accea a Guvernului la finanţare externă". "Mi-e greu să vă spun dacă nu s-ar putea plăti pensiile şi salariile. Ceea ce pot să vă spun este că de opt luni situaţia nu este una bună", a mai adăugat Sârbu.  

Citeşte şi:

Mircea Geoană: Dacă nu vin banii de la FMI, există riscul să nu poată fi plătite pensiile 

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană salarii pensii FMI Gheorghe Pogea